Jak to mówią "jakbyś się nie obrócił, dupa zawsze z tyłu". Fermentowany dziś 9h, potem 3h w lodówce. Najpierw autoliza mąki z wodą, potem dopiero zakwas. Wyrósł bardziej w koszyku, ale za to mniej w piekarniku. Takie se pęknięcie. Wielkościowo nie sugeruje, że będzie jakoś lepiej wyrośnięty w środku niż zazwyczaj. Licząc po kratkach taki sam jak zwykle (szeroki na 11 kratek, długi na całą szerokość bez dwóch kratek), dosyć plaskaty na oko. Finalnie dowiem się jak wystygnie i rozkroję, ale nie spodziewam sie wiele.
#365chlebowgazelki
cfd73443-28fe-4702-bb72-e8de960b1433
GazelkaFarelka

I przekrój. Całe te cyrki niewarte nic. Finalny efekt jest taki sam jak po prostu wpierdolenie wszystkiego do miski i wymieszanie.

46dfec89-0a98-455d-b298-9bf97ba608de
GazelkaFarelka

Na tym kończą się moje eksperymenty z tą mąką. Spróbuję z manitobą jeszcze. A z tą mąką wracam do pierwotnego, zajmującego najmniej czasu przepisu, czyli wpierdolenie wszystkiego od razu do miski, wymieszanie, 30m autoliza i zagniecenie. Krótsza fermentacja i mam od razu chleb na kolację.

atos

Nacina się po skosie 3-4 razy

GazelkaFarelka

@atos zdania ekspertów są podzielone

obiektywny2023

@GazelkaFarelka powiedz mi człowieku, krok po kroku jak żeś ten chleb uczynił, proszę matko co bym nie robił ie wyrośnie nawet jak polowa tego

GazelkaFarelka

@obiektywny2023 chcesz przepis na zakwasie czy na drożdżach?

Misio_Puszysty

@GazelkaFarelka Ja bym poprosil na drozdzach jak mozna

GazelkaFarelka

@Misio_Puszysty Ten przepis jest bardzo dobry, od niego zaczęłam przygodę z chlebem. Od początku mi wyszedł dobry. Nie wymaga żadnych dodatkowych zakupów oprócz tego, co masz w domu. Jeżeli masz w domu mąkę 500 i drożdże, to możesz nastawić już dziś. Ze świeżych też wychodzi.


https://www.youtube.com/watch?v=-jEiT_FReVM

Misio_Puszysty

@GazelkaFarelka Podziekowal

obiektywny2023

@GazelkaFarelka poproszę oba

GazelkaFarelka

@obiektywny2023 Chleb na drożdżach masz wyżej, od niego proponuję zacząć, żeby potrenować na level "easy" zagniatanie, rozciąganie, składanie bochenka, nacinanie i pracę z ciastem.


W międzyczasie możesz wyhodować swój zakwas - przepisy jak to zrobić znajdziesz w necie. Bardzo dobra instrukcja jak robić chleb na zakwasie, jest w tym filmiku. Jeśli chodzi o ilość mąki, wody, soli i zakwasu to dostosowujesz do swojego spożycia - ja np. robię chleb z 300 g mąki, bo tyle dziennie zjadamy. Do tego dajesz soli, wody i zakwasu zgodnie z proporcjami.


Jeśli chodzi o mąkę, to może być jakakolwiek, ale najlepiej poszukaj jakiejś z minimum 12% białka, są jeszcze dostępne w normalnych sklepach w normalnych cenach.


https://www.youtube.com/watch?v=msqU-ylXWUs

Zaloguj się aby komentować