#365chlebowgazelki
I przekrój. Całe te cyrki niewarte nic. Finalny efekt jest taki sam jak po prostu wpierdolenie wszystkiego do miski i wymieszanie.
Na tym kończą się moje eksperymenty z tą mąką. Spróbuję z manitobą jeszcze. A z tą mąką wracam do pierwotnego, zajmującego najmniej czasu przepisu, czyli wpierdolenie wszystkiego od razu do miski, wymieszanie, 30m autoliza i zagniecenie. Krótsza fermentacja i mam od razu chleb na kolację.
Nacina się po skosie 3-4 razy
@atos zdania ekspertów są podzielone
jadłbym jak pojebany
@GazelkaFarelka powiedz mi człowieku, krok po kroku jak żeś ten chleb uczynił, proszę
@obiektywny2023 chcesz przepis na zakwasie czy na drożdżach?
@GazelkaFarelka Ja bym poprosil na drozdzach jak mozna
@Misio_Puszysty Ten przepis jest bardzo dobry, od niego zaczęłam przygodę z chlebem. Od początku mi wyszedł dobry. Nie wymaga żadnych dodatkowych zakupów oprócz tego, co masz w domu. Jeżeli masz w domu mąkę 500 i drożdże, to możesz nastawić już dziś. Ze świeżych też wychodzi.
@GazelkaFarelka Podziekowal
@GazelkaFarelka poproszę oba
@obiektywny2023 Chleb na drożdżach masz wyżej, od niego proponuję zacząć, żeby potrenować na level "easy" zagniatanie, rozciąganie, składanie bochenka, nacinanie i pracę z ciastem.
W międzyczasie możesz wyhodować swój zakwas - przepisy jak to zrobić znajdziesz w necie. Bardzo dobra instrukcja jak robić chleb na zakwasie, jest w tym filmiku. Jeśli chodzi o ilość mąki, wody, soli i zakwasu to dostosowujesz do swojego spożycia - ja np. robię chleb z 300 g mąki, bo tyle dziennie zjadamy. Do tego dajesz soli, wody i zakwasu zgodnie z proporcjami.
Jeśli chodzi o mąkę, to może być jakakolwiek, ale najlepiej poszukaj jakiejś z minimum 12% białka, są jeszcze dostępne w normalnych sklepach w normalnych cenach.
Zaloguj się aby komentować