Wędzić zacząłem około 10-12 lat temu, na początku była to dziura w ziemi, stara metalowa beczka i trochę drewna olchowego. Z czasem jako że temat mi się spodobał to na działce u rodziców pojawiła się wędzarnia z drewna, taka całkiem wypasiona, robiona na zamówienie, zewnętrzne ściany sosnowe, ale wewnątrz komora z desek bodajże dębowych, ogólnie wypas bo w tamtych czasach około 1200zł za taką konstrukcję, do tego koza żeliwna i rura stalowa.
W międzyczasie przeprowadziłem się, założyłem rodzinę no i postanowiłem zabrać wędzarnie do nowego domu. Wędzarnia przeszła remont, dach dostał gont bitumiczny, całość została umyta, wyszlifowana i pomalowana lakierobejcą. Koza żeliwna poszła w odstawkę a zamiast tego zamontowałem grzałkę elektryczną (model 2kw z deflektorem https://allegro.pl/listing?string=w%C4%99dzarnia%20grza%C5%82ka&order=qd ), termostat ( https://allegro.pl/produkt/regulator-temperatury-esco-es11h-db270201-a2bb-41a9-94da-4d4d7db375ef ) i dymogenerator ( https://allegro.pl/listing?string=dymbox&order=qd ) na zrębki. Zrębki kupuję w workach po 15kg, są najbardziej ekonomiczne, no i taki worek starcza na długo (dobre 20-30 wędzeń po 6h), obecnie cena w okolicy 50zł jest znośna chociaż tam gdzie kupowałem wzrosła z 54zł na 76zł w 3 miesiące https://allegro.pl/kategoria/grillowanie-wedzarnie-101549?string=zr%C4%99bki%20w%C4%99dzarnicze%2015kg&order=p
Wędzarnia ma w środku około 90cm wysokości komory i niecałe 50cm szerokości. Bez problemu 10-15kg wchodzi a myślę że dałbym radę i 20kg mięsa naraz. Wędzę w temperaturze około 40 stopni, nie mniej niż 3 godziny, zwykle więcej, tak żeby zużyć dwa pełne wsady zrębki.
Co daje taki generator dymu i grzałka? Przede wszystkim powtarzalność procesu, jeśli zrobisz sobie baleron taki super zajebisty to znając zawartość przypraw na kg mięsa, czas wędzenia, temperaturę i rodzaj zrębki możesz zrobić taką wędlinę jeszcze raz. Przy opalaniu drewnem proces jest trudniejszy do kontroli i bardziej obsługowy. Tutaj ustawiam wszystko i do wyciągnięcia z wędzarni nie muszę robić w zasadzie nic.
#jedzzhejto #jedzenie #gotujzhejto #wedzenie
Muszę to pokazać sąsiadowi - ma beczkę po oleju, pręty i druty i chodzi wciąż niezadowolony z wyników swojego wędzenia
@Pomocifaq w zasadzie jakby do beczki wsadził dymogenerator i grzałkę to też by osiągnął zadowalające rezultaty
@dildo-vaggins dzięki za wpis. Może w tym roku uda się zbudować jakąś wędzarnie u rodziców to będzie co robić.
@dildo-vaggins
Podczas wędzenia powstaje bardzo niebezpieczny benzopiren, który zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka i jelita. Utrwalając mięso, wnika on do zewnętrznej powierzchni wędzonych produktów. Dodatkowym szkodliwym czynnikiem jest sadza.
“High exposure to these compounds can lead to increased risk of cancer of the intestinal tract, notably colon and stomach cancer,” Culbertson says. “Some recent research also suggests that red and processed meats, including smoked meats, may increase your risk of breast and prostate cancer.”
@senpai co wnosi do tematu twój cytat? Dymogenerator jest zbudowany tak ze dym zostaje wstępnie oczyszczony przez skroplenie cięższych frakcji, dym jest dużo czystrzy niż przy wędzeniu dużymi kawałkami drewna z otwartym paleniskiem.
@senpai wędzenie to jeden z najstarszych znany ludzkości sposób na konserwację mięsa. Jestem pewien, że więcej benzopirenów wdychamy w powietrzu niż przez wędliny.
@czlowiek-sceptyk Śmiesznie wyszło to ostatnie zdanie
@dildo-vaggins zajebista konstrukcja! Dziure w ziemi z worem jutowym przerabiałem poźniej szafka ala jak nad morze do wędzenia ryb. Kolejny pomysł ojca to wędzarnio grill murowany z cegly. Projekt wydawał się super ze względu na grube murowanie jak dla gówniarza 12 lat ;). No i klapa....cegła totalnie się nie sprawdza wedzonki okopcone bardzo cięzko było wygrzać wędzarnie w sezonie jesiennym. Deski na 2 warstwy są super pomysłem. Pozdrawiam zadymiarza!
@jaro_l Ale kogo to obchodzi? Smog też wdychają i nie zadają pytań
@czlowiek-sceptyk Jesteś pewien? Poproszę o źródła, twoje przekonanie bez poparcia w faktach nie ma żadnej wartości naukowej.
W wędzarni „tunelowej” (palenisko-tunel-komora z mięsem) używaliśmy głazów na wlocie do komory. Na głazach osadza się sadza a mięsko ma piękny aromat bez nalotu. Nie wiem czy tutaj można zaimplementować takie rozwiązanie ale to taki tip. Może komuś się przydać.
Zaloguj się aby komentować