Ja piertolę... Co oni robią z tym jedzeniem? Kupiłam ładny kawałek schabu, taki idealnie do wielkości gara, tymczasem schab po obróbce termicznej:

#jedzenie #gotowanie #zalesie
bdea4134-df7b-405e-9d3a-26f349a43d46
mBank

Ktoś zjadł polowe, szukaj tych co obiad zjedzą pozniej 🤗

moll

@mBank wszyscy jak jeden mąż przybyli na zawołanie, więc to nie oni xD

mBank

Ale szczerze to dramat, nie wiem skąd masz mięso ja z dyskontów przestałem kupować już dobrych pare lat, kupuje w dwóch sklepach mięsnych zazwyczaj gdzie No trzeba więcej zapłacić niż w jakiejś sieciówce mięsnego sklepu, ale jest jakość- choć co do niej tez mam obawy, od jakiegoś czasu wlasnie tez zauważyłem wodę, kij go wie czy to pasza z kreatyna ze tak wodę absorbuje i te mięso tez takie rozciągnięte jest 😂 niestety jest tylko gorzej.

moll

@mBank kupiłam w Aldi. To nawet nie było w promocji, tylko w cenie regularnej

mBank

Masakra, ile wagowo surowe miało ? Z 1.3KG? Bo to wyglada ba 400 patrząc po garnku to masz akurat ba jeden obiad 😂 w sensie dwie porcje

moll

@mBank jakieś 1,2 kg wyjściowo. No zostało z 600g, może 700g patrząc mocno optymistycznie

serwer

i ta dobrze, że to woda była

moll

@serwer wody i tak sporo, bo mięso wolno gotowane

FulTun

@moll napompowane syfem za zgodą rządu.

Teraz widzisz za co zapłaciłaś... Za 1/2 na co miałaś ochotę. Resztę wlej do urny wyborczej.

moll

@FulTun kurna, ja bym serio wolała dać trochę więcej jeśli by mi się to w garnku o połowę nie kurczyło

FulTun

@moll Wiem. W moim mięsnym tylko raz trafiłem na taki okaz. Nie ciekawa sprawa.

Może mam coś ze smakiem bo ostatnio w boczku wędzonym był wyczuwalny smak śledzia. Coś jak by świnki jadły paszę granulat z ryb. Albo z ich resztek.

moll

@FulTun może mączka rybna? Kiedyś karmili mączkami kostnymi

Mr.Mars

@moll To jest dramat i tragedia w jaki sposób jest teraz produkowana żywność.


Za takie numery jak pompowanie mięsa, uszlachetnianie wszystkiego chemią, powinno się od razu walić w mordę.

suseu

@moll Dużo wody dodają, też tak ostatnio miałem że po zrobieniu zmniejszył się o połowę a mięso kupiłem w niemieckim Rewe..

Kahzad

@moll kup prosto od rolnika, świeżo po uboju. Będziesz miała porównanie zarówno cenowe, jak i jakościowe

moll

@Kahzad wiem, ale nie mam dojścia aktualnie..panie, jak dasz mnie świnie i noże to ja Ci nawet zrobię rozbiór i przerób...

Kahzad

@moll brzmi jak randka :]

moll

@Kahzad ze świnką

Kahzad

@moll nas troje! Miałem już oferty zakupu półtuszki wieprzowej, ale do tej pory nie było z kim jej zrobić. Więc w sumie było by nas 2,5

moll

@Kahzad w sumie brzmi idealnie

Dalmierz_Ploza

Najgorzej jest z glazurą rybną - filety wielkości patelni - zostały wióry wielkości czipsów xD

Iyasiu

Bo gotować nie potraficie. Ten schab przeżył gehennę w tym garnku, będzie suchym twardym wiórkiem bo skoro dowalacie temperatury to włókna mięśniowe się kurczą i tracą wszystkie soki. Możecie kupić najdroższe mięsko najwyższej jakości od świnek albinek i też będzie to samo. Zamiast znęcać się nad mięskiem jak nasze matki i babki zacznij gotować z termometrem jak przystało na dzisiejsze czasy 68C max dla schabu. Ja kupuję normalnie schab w dyskoncie, jak robię np szynkę to ile włoże tyle praktycznie dostaje, ubytek masy to max 5%. Poczytajcie trochę jak mięsko zachowuje się w różnych temperaturach, koagulacji białek, reakcjach maliarda, jak wpływa czas na tkankę łączną itd.


Poniżej pieczony, peklowana schab, chudy schabik a zobaczcie jaki może być soczysty.

af4e45bb-76e0-4d18-9093-7231bedc20d7
bartek555

Dziekuje pan specjalista. Faktycznie, wszyscy jak robia schab to potem suchy wior. Jedynie prosto z gara/piekarnika da sie jesscze zjesc, pozniej dramat.

moll

@Iyasiu @bartek555 ten schab nie był suchy na wiór... dziękuję za garść bezcennego sprucia się, nie wiedząc, jak wyglądała obróbka termiczna i jaki był efekt końcowy na talerzu

bartek555

@moll a ja wcale nie twierdze, ze twoj byl suchy, tylko mowie o swoich przykrych doswiadczeniach ;)

moll

@bartek555 ale pan powyżej tak, a Ty przyklaskiwałeś... więc pomylić się można co do intencji xD

bartek555

@moll dobra, dej tego schabu i zobaczymy ;)

moll

@bartek555 wpadaj, jeszcze kawałek został xD

Iyasiu

Ja się nie pruje tylko stwierdzam fakty. Skoro bulionik Ci wyciekł że schabiku to znaczy że spacyfikowałaś go w garnuszku. Gdybyś się przełamała, wsadziła termometr za 30zl i go trzymała w przedziale 62-68C wszystko zostało by w środku. Nie ma sensu narzekać na mięso, tylko zdać sobie sprawę że wraz ze wzrostem temperatury zachodzą nieodwracalne reakcje i nie ma drogi powrotnej. Tak jak z jajka na twardo nie zrobisz na miękko. Tak białka w mięsie, rybach bezpowrotnie koaguluja przez kilka stanów i jakakolwiek obróbka bez kontroli temperatury sprawia że efekt końcowy jest wyniki przypadku i najczęściej lichy.

moll

@Iyasiu to było wolno gotowane przez 4,5h. Więc ten bulionik tam jest, bo woda była od początku. Nalałam jej tyle, żeby wyjściowo lekko zakrywała mięsko. Sprawdzałam temperaturę i to nawet nie wrzało po drodze, więc panie znawco, to nie efekt obróbki termicznej a ujowego kawałka mięsa. Ty nawet nie zapytałeś jak ja to przyrządzałam tylko założyłeś że wrypałam do pieczenia na pełnej

Dlatego daruj sobie protekcjonalny ton

Zaloguj się aby komentować