Jako #alkoholik #amator weekendowy wolę jednego(dwa) krafta jakiegoś niż czteropak gównopiwa. Wczoraj miałem nieprzyjemność napicia się tyskiego i kozla... Co oni do tego "piwa" teraz dodają? Co to za dziwny posmak? #dolnoslaskie #wroclaw
@deafone może mają jęczmień z Ukrainy
@Erebus Lepszy jęczmień z Ukrainy niż obsesja smutnokremlaka.
Pod koniec marca jest w Wwie festiwal piwa. Jak ktoś lubi krafty, to polecam
Koncerniak idzie na ilość więc fermentują piwo w wyższych temperaturach żeby było szybciej i stosują jeszcze inne zabiegi. Ważne żeby nie truło, przypominało piwo i było produkowane w dużych ilościach.
Z koncerniaków akurat Tyskie (nie z beczki) to jest jeszcze całkiem ok, co jest pewnym wyjątkiem. A przynajmniej było parę lat temu jak jeszcze piłem alkohol.
Ten paskudny posmak bierze się stąd, że dla obniżenia kosztów część słodu zastępuje się syropem kukurydzianym. Więc takie piwo bardziej przypomina zacier z dodatkiem ekstraktu chmielowego. Kac i sraka też są po tym konkretne.
@Basement-Chad Dzisiaj się skonfrontowałem ze znajomym "piwoszem" i chyba już wszędzie to gówno (syrop kukurydziany) dodają w tych piwach koncernowych... Dzięki za info.
@Basement-Chad Czyli ten paskudny aromat wynika z użycia syropu kukurydzianego?
@deafone Nie wiem na stopro ale wydaje mi się że tak. Wszystkie tanie sikacze maja ten mdły smrodek.
@deafone ale już z tanka kozel co najmniej daje radę. Jak masz blisko do Warszawy to polecam Česka Kozlovna, piwko i do tego czeskie żarcie
@cweliat i czeskie piwo
Zaloguj się aby komentować