#gotujzhejto #gotowanie Dzisiejsza produkcja z sześciu ziaren, dla kontrowersji sypnąłem trochę kminku. 1,3kg wyceniam na mityczne 30zł
177510cc-d0c6-4c04-a485-2a4118f04cf7
80deb071-6542-4bae-ac54-1e01d472156c
theicecold

@SzwarcenegerKibordu masz przejebane, koleś.


Wołam @lubieplackijohn

lubieplackijohn

@theicecold Dzięki!


@SzwarcenegerKibordu OPie! Hamuj się z tym kminkiem! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

AdmiralAwesome

@SzwarcenegerKibordu czyżby przeniosła się tutaj #bojowkapiekarska?

theicecold

@AdmiralAwesome ostatnio pewien bardzo urażony kolega z #bojowkapiekarska postanowił z wielkim hukiem... Nie, wlaściwie to nie był huk, tylko wyjątkowo żenująco przedłużane odejście. W każdym razie odszedł i chyba bojówka się pomniejszyła.

pawelczi

@lubieplackijohn a właśnie miałem cie wołać XD

HmmJakiWybracNick

@SzwarcenegerKibordu Pan Glapiński załatwia chleby po 2.99PLN, a jak się ma znajomości to nawet za 2.64PLN ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

b0f2332d-ebe4-4781-83f3-b53bef6c45e8
SzwarcenegerKibordu

W 3,70pln idzie się zmieścić za taki bochenek. Mąki (orkisz2000,przenica2000/550,żyto1400) to jakieś 2,65pln dynia/siemię/słonecznik jakieś 50gr i energia coś koło 50-60gr. Sól drogowa to wiadomo grosze a kminek bezcenny ale jak dodać czarnuszki to może dobić do tych 30 złociszy

kurlapejter

@SzwarcenegerKibordu napisz po kolei co i jak, to zrobię u siebie taki czelendż Hejtowy..(nigdy nie piekłem chleba xD)

tptak

@AdmiralAwesome @theicecold nie wiem kto tak odszedł, ale bojówka się nie obraża że ktoś tu się chwali. Ale warto tagować.

SzwarcenegerKibordu

Zakwas (na start 3 łyżki mąki żytniej + 3 łyżki wody, przez kolejne 5-6 dni dodaję łyżkę mąki żytniej/wody)

Później zakwas trzeba codziennie dokarmiać łyżka mąki żytniej, łyżka wody, taka ilość zakwasu starcza mi na chleb co 3-4 dni.


  1. Robimy zaczyn - mieszamy 80g zakwasu + 100g mąki żytniej 1400/720 + 180g wody w litrowym naczyniu, przykrywamy ściereczką

  2. Czekamy około 12 godzin, powinna się pojawić piana/bąbelki

  3. Do większego naczynia wrzucam zaczyn + reszte składników

Mąka przenna typ 2000 100g

Mąka orkiszona typ 2000 100g

Mąka przenna 550 lub jakas inna zwyczajna/ekonomiczna 400-420g

Łyżka soli (aby nie w pastylkach ;))

Woda 380g (przy zmianie proporcji mąk przennych i większej ilości razowej mąki trzeba dodać z 20g więcej wody)

100g ziaren (kto co lubi słonecznik,dynia,siemię lniane (warto lekko przemielić podobno organizm lepiej wchłania), śliwki suszone)

Ja dodaję losowo jedną łyżkę jednych z różnych przypraw zioła prowansalskie, czarnuszkę, chili, kminek, czarny pieprz

  1. Mieszam około 5 minut albo recznie drewnianą łyżką albo robotem.

  2. Wykładam do formy (14 x 31cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 12-18 godzin do wyrośnięcia

  3. Do piekarnika na dół daję naczynie żaroodporne z wodą.

Górę chleba zwilżam wodą przy pomocy pędzelka silikonowego, nacinam kółkiem do pizzy

Wkładam do nagrzanego piekarnika, Pieczenie 210 stopni przez 15 minut (góra-dół) później 180 stopni przez 30minut (góra-dół), 15 minut pozostawiam w piekarniku.


Kroję po przestygnięciu.


Generalnie im więcej razowej mąki dajemy więcej wody, za pierwszym razem piekłbym 5 minut dłużej do wybadania piekarnika.

A z zakawsem jak z psem na wczasy trzeba zabierać i dokarmiać.

Pracy jest dosłownie kilkanaście minut ale w różnych odstępach czasu.

Zaczyn robię o 08:00 rano, około 20:00 robię chleb, piekę następnego dnia o 1300


link do formy

https://allegro.pl/oferta/forma-do-pieczenia-chleba-keksowka-non-stick-31cm-12648507897

kurlapejter

@SzwarcenegerKibordu dziękuję zamawiam formę


A mąki jakieś konkretnej firmy polecasz? (Jakkolwiek to zabrzmi, babcia mówiła że mąka mące nierówna..)

SzwarcenegerKibordu

Niestety też nie potrafię dostrzec różnicy przy mące typu 450. Orkiszową biorę z dino czasami jest po 6zł więc robię wtedy zapas jak stare baby cukier. Razowe/żytnie/dynię kupuję przez internet w młynie kłos-pol. Na allegro jest pełno tego. Orkiszową/razową można zastąpić zwykłą chleb będzie bardziej lekki ale mniej zdrowy.

SzwarcenegerKibordu

@AdmiralAwesome parę lat dopracowuje swój proces ale w bojówce piekarskiej nie byłem

Zaloguj się aby komentować