@SzwarcenegerKibordu masz przejebane, koleś.
Wołam @lubieplackijohn
@theicecold Dzięki!
@SzwarcenegerKibordu OPie! Hamuj się z tym kminkiem! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@SzwarcenegerKibordu czyżby przeniosła się tutaj #bojowkapiekarska?
@AdmiralAwesome ostatnio pewien bardzo urażony kolega z #bojowkapiekarska postanowił z wielkim hukiem... Nie, wlaściwie to nie był huk, tylko wyjątkowo żenująco przedłużane odejście. W każdym razie odszedł i chyba bojówka się pomniejszyła.
@lubieplackijohn a właśnie miałem cie wołać XD
@SzwarcenegerKibordu Pan Glapiński załatwia chleby po 2.99PLN, a jak się ma znajomości to nawet za 2.64PLN ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
W 3,70pln idzie się zmieścić za taki bochenek. Mąki (orkisz2000,przenica2000/550,żyto1400) to jakieś 2,65pln dynia/siemię/słonecznik jakieś 50gr i energia coś koło 50-60gr. Sól drogowa to wiadomo grosze a kminek bezcenny
@SzwarcenegerKibordu napisz po kolei co i jak, to zrobię u siebie
@AdmiralAwesome @theicecold nie wiem kto tak odszedł, ale bojówka się nie obraża że ktoś tu się chwali. Ale warto tagować.
Zakwas (na start 3 łyżki mąki żytniej + 3 łyżki wody, przez kolejne 5-6 dni dodaję łyżkę mąki żytniej/wody)
Później zakwas trzeba codziennie dokarmiać łyżka mąki żytniej, łyżka wody, taka ilość zakwasu starcza mi na chleb co 3-4 dni.
-
Robimy zaczyn - mieszamy 80g zakwasu + 100g mąki żytniej 1400/720 + 180g wody w litrowym naczyniu, przykrywamy ściereczką
-
Czekamy około 12 godzin, powinna się pojawić piana/bąbelki
-
Do większego naczynia wrzucam zaczyn + reszte składników
Mąka przenna typ 2000 100g
Mąka orkiszona typ 2000 100g
Mąka przenna 550 lub jakas inna zwyczajna/ekonomiczna 400-420g
Łyżka soli (aby nie w pastylkach ;))
Woda 380g (przy zmianie proporcji mąk przennych i większej ilości razowej mąki trzeba dodać z 20g więcej wody)
100g ziaren (kto co lubi słonecznik,dynia,siemię lniane (warto lekko przemielić podobno organizm lepiej wchłania), śliwki suszone)
Ja dodaję losowo jedną łyżkę jednych z różnych przypraw zioła prowansalskie, czarnuszkę, chili, kminek, czarny pieprz
-
Mieszam około 5 minut albo recznie drewnianą łyżką albo robotem.
-
Wykładam do formy (14 x 31cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 12-18 godzin do wyrośnięcia
-
Do piekarnika na dół daję naczynie żaroodporne z wodą.
Górę chleba zwilżam wodą przy pomocy pędzelka silikonowego, nacinam kółkiem do pizzy
Wkładam do nagrzanego piekarnika, Pieczenie 210 stopni przez 15 minut (góra-dół) później 180 stopni przez 30minut (góra-dół), 15 minut pozostawiam w piekarniku.
Kroję po przestygnięciu.
Generalnie im więcej razowej mąki dajemy więcej wody, za pierwszym razem piekłbym 5 minut dłużej do wybadania piekarnika.
A z zakawsem jak z psem na wczasy trzeba zabierać
Pracy jest dosłownie kilkanaście minut ale w różnych odstępach czasu.
Zaczyn robię o 08:00 rano, około 20:00 robię chleb, piekę następnego dnia o 13
link do formy
https://allegro.pl/oferta/forma-do-pieczenia-chleba-keksowka-non-stick-31cm-12648507897
@SzwarcenegerKibordu dziękuję
A mąki jakieś konkretnej firmy polecasz? (Jakkolwiek to zabrzmi, babcia mówiła że mąka mące nierówna..)
Niestety też nie potrafię dostrzec różnicy przy mące typu 450. Orkiszową biorę z dino czasami jest po 6zł więc robię wtedy zapas jak stare baby cukier. Razowe/żytnie/dynię kupuję przez internet w młynie kłos-pol. Na allegro jest pełno tego. Orkiszową/razową można zastąpić zwykłą chleb będzie bardziej lekki ale mniej zdrowy.
@AdmiralAwesome parę lat dopracowuje swój proces ale w bojówce piekarskiej nie byłem
Zaloguj się aby komentować