Gotuj z hejto: jak za 100 zł w biedronce ogarnąć tapasy i drinki na randkę w stylu latino
hejto.plGuacamole
-
Sparzamy pomidora i obieramy ze skórki (można od razu dwa jak robicie też salsę). Kroimy na pół, wykrawamy ogonek, łyżeczką pozbywamy się gniazda nasiennego z tą wodnistą mazią, resztę drobno kroimy.
-
Pół średniej cebuli kroimy bardzo drobno.
-
Miękkie, dojrzałe awokado obieramy ze skórki i w miseczce rozgniatamy widelcem. Poczytajcie w necie jak się kupuje awokado - najgorsze co możecie zrobić to kupić niedojrzałe. Zazwyczaj odmiana Hass się nadaje zawsze do jedzenia ale też można się naciąć. W skrócie - trzeba macać albo obskubywać te takie pipki po ogonkach - jak odchodzi łatwo i pod spodem jest beżowe to owoc jest ok, jak jest zielone to jest jeszcze niedojrzałe.
-
Dodajemy pomidora i cebulę. Wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy odrobinę soli i kilka kropel sosu tabasco i mieszamy lekko rozgniatając. Ja na przykład mieszam ręką.
-
Pomidora i cebulę ogarniamy jak wyżej i wrzucamy do miseczki.
-
Papryczkę chilli kroimy drobno. Jak ktoś chce wersję mniej pikantną to może się pozbyć nasionek. Dodajemy do miseczki
-
Wyciskamy pozostałe pół limonki.
-
Dodajemy kilka porwanych liści mięty - np z 5.
-
Dodajemy sól, pieprz i jak ktoś lubi też parę kropel tabasco., całość mieszamy.
-
Do blendera wrzucamy ok. 40g (2 łyżki) tłustego twarogu i ok połowę puszki odsączonej czerwonej fasoli z puszki.
-
Doprawiamy łyżeczką ostrej wędzonej papryki (jak nie macie ostrej wędzonej to można zmiksować zwykłą wędzoną z ostrą, albo dodać trochę tabasco)
-
Dodajemy pół łyżki kminu rzymskiego i pół łyżki sezamu - jak macie kmin niezmielony to warto te przyprawy wcześniej rozgnieść w moździerzu albo jakimiś innym kuchennym patentem. Można też zamiast ziaren sezamu dodać oleju sezamowego albo pastę tahini.
-
Solimy i blendujemy całość i wykładamy do miseczki.
-
Czipsy kukurydziane typu nachos wykładamy na papier do pieczenia na blachę i ścieramy na wierzch na tarce ser żółty w ilości wedle uznania
-
Pieczemy do czasu roztopienia sera (z termoobiegiem jest szybciej). Jakoś 5-10 minut.
-
Jak nic nie robicie z pozostałą fasolą z dipu fasolowego to można ją też wrzucić na blachę to się fajnie wysuszy
-
Moje idealne proporcje do modżajto to 20ml soku z limonki (ok. połowa porządnie wyciśniętej limonki), 40 ml złotego rumu, łyżka cukru, 80 ml wody gazowanej + lód i dużo mięty. Oczywiście jak macie lepszy rum to można dać mniej wody, żeby poczuć więcej aromatów z alkoholu, ale dzisiaj lecimy z wersją budżetową
-
Do szklanki wlewamy sok z limonki, dodajemy łyżeczkę cukru, liście mięty i ćwiartkę skórki z limonki po wyciśnięciu (przed wyciskaniem umyjcie te limonki xD). To wszystko dokładnie mieszkamy i wyciskamy na dnie szklanki (barmani mają taki mały tłuczek na długiej rączce - na pewno w szufladzie znajdziecie do tego odpowiednie narzędzie) .
-
Dolewamy rum, dodajemy sporo lodu i mieszamy dokładnie, żeby całość schłodzić. Na koniec dodajemy wodę gazowaną w ilości wedle uznania
Lista zakupów z cenami z biedry z zeszłego tygodnia:
limonka 5 szt 8,5 zł
Pomidory 2 szt 2,82 zł
Papryczka Chilli 1 Szt 0,99 zł
Ser radamer 250g 7,99 zł
Tortilla Top Chips 6,29 zł
AMOKADO HASS SZT 5,99 zł
Twaróg Klin. 250g tłusty 3,57 zł
Fasola czer. w puszce 240g 2,62 zł
Cebula 0,49 zł
kmin rzymski (kumin) 1,99 zł
ostra wędzona papryka 1,99 zł
Rum havana club złoty 0,7 55,0 zł
Kostki Lodu 1 kg 3,39 zł
Mieta XXL w doniczce 6,99 zł
Woda Gazow 1,5l 0,89 zł
+ tabasco, sól, pieprz, cukier, sezam
Całość tutaj wychodzi ok 110 zł - zależy gdzie robicie zakupy (ja jestem team biedronka). 4 limonki starczą wam na 8 drinków z przepisu i na to wam zejdzie połowa butli rumu, więc teoretycznie można policzyć ją za pół ceny. Tak samo zużyjecie tylko trochę twarogu (zostanie wam na śniadanie) i odrobinę przypraw. Lód też możecie sami robić ale z doświadczenia wiem, że przy robieniu drinów zawsze go brakuje, wiec ja zawsze kupuję paczkę. Za to nie dodałem na listę tabasco bo jest drogie a starcza na dłuuugo im można je zastąpić innym sosem z fermentowanych papryczek - od biedy po prostu papryczką chilli w proszku. Nie ma też soli, pieprzu i sezamu.
#gotujzhejto #gotowanie #randkujzhejto #alkohol