Ekspresowe buły

Nie jest to zbytnio wykwintne pieczywo, ale przyrządza się je bardzo szybko - 2 godziny od rozpoczęcia roboty do konsumpcji. W sam raz na okazję, kiedy o 16 w niedzielę orientujesz się że nie ma żadnego pieczywa na kolację.

500g mąki pszennej typ 450 lub 500
50g drożdży
10g cukru
9g soli
280g wody
30g oleju
Trochę zakwasu ze słoika prosto z lodówki dla smaku (albo i nie)

Wyrabiasz ciasto, odstawiasz na 30min, formujesz 10 bułek, kładziesz na blachę i zostawiasz na 30min. Piec w 220 stopniach przez 20 min. Ostudzić.

Można do ciasta dorzucić ziarenka jak się lubi np. siemię lniane, słonecznik, pestki dyni. Kiedyś dorzuciłam trochę zupy krem dyniowej.
6c9d62d0-105d-498c-b660-906dc5e6c84d
vredo

Mało która pokazuje swoje buły w internetach, szacun za odwagę i podziękowania za przepis

VonTrupka

zawijasz bułę z ciastowej ruły?

rakokuc

Prawilna kajzerka. Jak ze sklepu, ale nie macana przez stare baby ( ͡° ͜ʖ ͡°)

dildo-vaggins

280g wody? Spróbuj bliżej 320g, będą puszytrze.

GazelkaFarelka

@dildo-vaggins powyżej ciasto robi się lepiące i trudniejsze w obróbce, to zwykła mąka niskiego typu.

dildo-vaggins

@GazelkaFarelka 64% hydratacji to nadal nie jest dużo, może źle wyrabiasz? Ja robię na orkiszu który ma słaby gluten i nadal trzymają się dobrze przy takiej ilości wody

Zaloguj się aby komentować