-
ryż
-
fasola z puszki
-
kukurydza z puszki
-
duszona marchewka z pomidorem.
Kurde, pamiętam swoje pierwsze "gotowanie" z lat studenckich. Ryż z czerwoną fasolą z puszki. Po jakimś czasie z taką dietą chuj mie począł strzelać na sam widok czerwonej fasolki.
Potem poszedłem do akademika, jakaś miła dziewczyna we wspólnej kuchni pokazała mi jak robić kiełbasę smażoną z cebulą i papryką, nauczyłem się gotować kaszę, potem parę innych potraw i było dobrze.
Jeśli Ci smakowało to co zrobiłeś to spoko, nie wtrącam się. Pod rozwagę - pomyśl o czymś "mokrym" do ryżu, jakiś gównosos ze śmietany albo paczkowanego Fixa albo z pomidorków w puszce - cokolwiek takiego sprawi, że ryż będzie lepiej wchodził.
@sullaf spróbuje następnym razem zrobić jakiś gównosos. Dzisiaj akurat brałem co było pod ręką i jedyne "mokre" co było to dwa małe lekko podejrzanie miękkie pomidory
Najlepszy sos to woda
Wpierdalasz na rozgrzaną patelnię opakowanie mielonego mięsa z łopatki wieprzowej z Lidla, smażysz rozdzielając cały czas mięso łopatką żeby się nie robiły grudki. Jak nie będzie surowe i nadmiar wody odparuje z patelni, zalewasz butelką passaty pomidorowej z Lidla. Sypiesz pieprzu, fest bazylii, fest oregano, dwie łyżeczki soli, odrobinę majeranku (nie za dużo), kilka ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę albo pokrojonego jak nie masz. Podgrzewasz wszystko aż się zagotuje i zostawiasz żeby się przeżarło. W drugim garnku gotujesz dowolny makaron, odcedzasz, mieszasz z sosem. Porcja prostego, sycącego żarcia dla 4 osób albo dwóch głodnych studentów. Jak chcesz być fancy to możesz posypać parmezanem
Jak wyjdzie za dużo to możesz połowę sosu (ale samego sosu bez makaronu) po ostudzeniu sobie zamrozić. Potem tylko rozmrazasz, podgrzewasz i dogotowujesz makaron
Z takim zestawem to robilbym "Chilli sem carne". Polecam goraco.
@Swistunka Inaczej chilli con carne bez mięsa i sosu i papryki
A chuj naprodukuję się:
Rozgrzac patelnie, na juz rozgrzana dac tluszcz (olej, jakis neutralny smakowo) na to pieprz i po 10sec dorzycic chilli. na tym podsmazyc cebule, (opcjonalnie - wersja Con nie sem) usmazyc miesko. Dorzucic czerwona fasole (jak z puszki to porzadnie umyc pod bierzaca woda), czosnek na 10sec, pomidory, papryka wedzona wchodzi na 2-3 sec przed posiekanymi pomidorami. Kostka rosolowa, 0,5 wody, pol lyzeczki rzymskiego kminku, gotowac 20-40min na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac az sie sos zrobi dosc gesty, 10min przed koncem gotowania dodac jameranek. Podawac z ryzem.
Mozna tez dodac kukurydzy razem z Fasola oczywiscie. Marchewke mozna zetrzec i na poczatku dorzucic po zeszkledniu cebuli.
W tym tygodniu dwa razy robiłem tortille z podobnymi składnikami (bez mięso) i wyszły zajebiste, mega proste
@Takebushi Jak to dodac do ulubionych?
@NateHiggers Nie wiem, wyślę Ci na Priv, to będziesz miał zawsze łatwy dostęp
@Swistunka a ja lubie fasolę konserwową
@sharkando idź chłopcze może do gastrologa, niekontrolowane emisje tego typu mogą zwiastować poważne problemy gastryczne.
Zaloguj się aby komentować