Zatem. Od razu sól, autoliza, delikatne wyrabianie do gładkiej kulki i ani chwili dłużej (nawet jak minęła tylko jedna minuta). Nie widzę żeby z tego powodu coś bochenkowi brakowało.
Bulk fermentation w misce 4h, bez przekładania (nie rozjechało się to nie było potrzeby), 1h w koszyku na blacie, 4h w lodówce. Hydratacja 75%.
#365chlebowgazelki
@GazelkaFarelka szkoda, że nie można powąchać.
Wstawiaj też zdjęcie kromki z roztapiającym się powoli masełkiem
@GazelkaFarelka też zauważyłem, że nie ma żadnego znaczenia kiedy dodaję sól. Bardzo ładny chlebek Ci wyszedł.
ale czemu wy to robicie wedlug amerykanskich przepisow. to juz w polsce ludzie chleba nie umieli wypiekac?
@GazelkaFarelka jak tu dużo mądrych słów, dobrze, że nauczyłem się piec organoleptycznie, bo jeszcze bym się zniechęcił.
Ps.: Ładny chlebek
@hlorek Nauczyć się piec chleb można tylko organoleptycznie, ale do ulepszania albo modyfikowania pod siebie przepisu przydaje się metodyka, czyli sprawdzanie jak poszczególne składowe procesu mają wpływ na efekt końcowy. A terminologia jest po to, żebyś mógł się tym podzielić z innymi i wiedzieli o co ci chodzi
@Macer niewątpliwie umieli ale filmików na YouTube brak. A w społeczeństwie sztuka zaginęła. Już moja babcia dodawała drożdży, a moja mama nigdy chleba nie piekła.
@hlorek organoleptycznie też da się upiec pyszny chleb, ale dopiero metodyka daje Ci możliwość obserwowania wpływu poszczególnych puzzli w całej układance. Jeden rabin podchodzi tak, drugi inaczej.
@GazelkaFarelka smutne
@GazelkaFarelka fajny chleb
Zaloguj się aby komentować