Od wymieszania składników do początku wypieku minęły około 4godziny.
450g mąki ekologicznej orkiszowej 750
50g mąki ekologicznej żytniej 720
350g wody letniej
70g zakwasu żytniego
Zagniatanie 25minut, później wyrastanie z rozciąganiem (stretch and fold). 30 minut garowanie i 30minut schładzanie w zamrażarce.
#jedzzhejto #gotujzhejto #bojowkapiekarska #chleb #jedzenie
Czyli jednak można mieć chleb na zakwasie w kilka godzin a nie dwa dni. Myślałem, że się nie da.
@Lubiepatrzec oczywiście że można, zawsze można ciasto “wspomóc” szczyptą drożdży instant, wszystko zależy jak silny jest zakwas.
@dildo-vaggins robiłem z przepisu dwudniowego i sądziłem, że tyle to musi trwać.
@Lubiepatrzec dwudniowy jest wygodny bo garujesz chleb całą noc a rano wstawiasz do piekarnika, ale można to zrobić w kilka godzin jeśli fermentacja i garowanie będą w ciepłym pomieszczeniu.
Jeszcze link do mąki którą kupuje już od roku (i użyłem w tym przepisie):
https://zagrodaboryny.pl/pl/p/MAKA-Orkiszowa-Chlebowa-typ-750-Ekologiczna-20-KG/176
Od początku roku zużyłem około 10kg mąki, wiem że nie jest najtańsza ale skoro już czasem jem chleb to chociaż jem z mąki lepszej jakości.
Zaloguj się aby komentować