Większy bochenek jednak dłużej się piecze.
Chleb pieczony z tego przepisu:
https://upieczsobiechleb.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-wersja-uproszczona/
@GazelkaFarelka Dzielnie na placu boju.
@Zielonypomidor zaraz przekroję i ktoś mi pojedzie że chujowo sfermentowany i nie takie dziury
@Zielonypomidor przekrój
@GazelkaFarelka Trochę duże dziury ale więcej masełka wiedzie.
@Zielonypomidor następnym razem jeszcze dłużej poleży. 2,5 h jak w przepisie to za mało. Duże dziury mi nie przeszkadzają ale te mniejsze są za małe jednak. 4 godziny spokojnie może leżakować.
Smak za to pyszny.
Jednak na zakwasie pszennym jest inny, mniej kwaśny smak niż na żytnim, o taki smak mi właśnie chodziło.
@Zielonypomidor w środku XD
Kolejny "udany" przepis z enta do mojej kolekcji
Update - w sumie ten przepis nie jest zły, teraz piekę przy podobnych czasach wyrastania (ok. 3h na bulk fermentation z przekładaniem, ok. godzina wyrastania w koszyku). W tym podejściu najwidoczniej zakwas był jeszcze za słaby, stąd klasyczny fools crumb, niedofermentowany chleb.
Zaloguj się aby komentować