Dziś będę robił sushi o ile znajdę w sklepie ocet ryżowy.
Jakieś protipy?
#gotowanie
Dalmierz_Ploza

Kup w razie co rolmopsy śledziowe - w razie jakby nie wyszło

S2k0

@JonesMajoness Kaufland, Auchan mają azjatyckie stoiska możesz też ocet ryżowy sam zrobić jednak na dziś się chyba nie wyrobisz

mBank

@lubieplackijohn o, zawsze mogę coś doradzić


@JonesMajonez Jak nie znajdziesz octu ryżowego to możesz spokojnie zastąpić go jabłkowym, ryż w sushi jest ważny tj i zalewa, i teraz szok dla każdego kto mówi ze sushi jest zdrowe.

Jak robisz zalewę musi być klejąca aby była klejąca musi mieć duuuuzo cukru i tak oto powstaje zalewa, ja polecam na zalewę na domowe rolki czyli z 4-5 rolek, użyć 3/4 octu, tyle samo cukru, sok z pomarańczy, dobrze wymieszać odstawić na godzinę dwie aż sie przegryzie, co do ryżu, polecam go przepłukać nawet jak kupujesz w torebkach, usuwając skrobie bedzie bardziej sypki, a zalewa bedzie miała jak wejść w struktury i go ładnie połączyć aby był „al dente” oraz klejący.

Bez matki tez możesz kręcić oczywiście wyjdzie mało równe, bo matka sovie możesz ładnie ugnieść i równać podczas kręcenia, i taki pro tip dużo ludzi uważa ze woda klei nori na samym końcu, gowno prawda, uzyj ryżu ba końcu nori-rozsmaruj go a woda jedynie pomaga w tym by estetycznie to wyglądało i nie daj wejść ryżowi przy sklejaniu nori, wejdzie Ci ziarnko to cała rolka sie rozpadnie, chyba tyle

Pan_Wiesio

@JonesMajoness kup sobie węgiel aktywny, jakbyś dostał niestrawności

sullaf

Jabłkowy jest też dobry do sushi. PS. To prawda.

Semicolon

@JonesMajoness ocet ryżowy widziałem w Kaufland

mBank

@JonesMajoness a i bym zapomniał, najlepszy ryżowy to mizkan

JonesMajoness

@mBank w biedronce udało mi się nabyć ocet ryżowy. Czy zamiast cukru stosowałeś kiedyś może erytrytol?

mBank

@JonesMajoness Nigdy mi sie nie zdarzyło, zawsze był to zwykły cukier biały, chociaż przepraszam znajomy w jednej suszarni mają proporcje 10/1 cukier bialy/trzcinowy, ogólnie w bardziej 'prestiżowych' restauracjach typu u Alona Thana między innymi w Omakase, też jest dodawane odparowane z alkoholu sake nie pamiętam już proporcji, ale czy to zmienia i wpływa jakoś na te zalewe to nie wiem, dla mnie gdzie nie jadłem jest to tona cukru z dodatkiem pomarańczy czy innego cytrusa w większej/mniejszej ilości i tyle..

To ma być tanie i dobre, czyli ocet cukier jakiś cytrus i ma być tego dużo i się dobrze kleić :P, najdroższe z sushi to ryby są, i dziwi mnie parcie na pieczone łososie gdzie tak naprawdę same odpady z łososia się tam znajdują oraz najtłustsze elementy bo przecież surowy łosoś nie może mieć tłustego elementu, jak by to wyglądało w rolce ;>

JonesMajoness

@mBank zrobione. Właśnie konsumowane. Pierwsza porcja wyszła idealnie, a przy drugiej się spieszyłem i ryż nie był zimny tylko letni i rolki wyszły trochę brzydsze. Jak za 35 zł za 6 rolek to spoko cena. Nie będę już zamawiał za 130zl za 54 sztuk xd

2734a190-29bb-44c5-8607-2ad2683d4017
df6408ed-e908-42cf-9cb9-7adba5f98ddb
mBank

@JonesMajoness o zapomniałem powiedzieć o najważniejszym, noz warto moczyć w wodzie przed krojeniem wtedy elegancko sie kroi, panie, jeszcze 10 rolek i bedzie produkcja hehe, smacznego !


Mam plany rozkręcić tu coś swojego póki co zamknęli mi restauracje jestem bezrobotny na sile szukam pracy i jakis nawet nie mam zajawki do kuchni wejść troche na łeb mi siadło to co sie odpierdala


Kiedyś będę w domu robił to może filmik nagram i pokaże jakieś pro tipy etc

Zaloguj się aby komentować