Bulion jest tak gęsty, że na powierzchni, na gorąco zaczął krzepnąć, nóżki się rozpadły.
#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #ramen
@UncleFester - kurwa opie - ale weź to taguj jako #foodporn i oznaczaj jako NSFW bo mi pikawa stanie
@UncleFester
O taaak, właśnie dlatego to ma się tyle gotować. Można tego jako kleju do papieru używać.
@wonsz
Czysta prawda, zanim zdążyłem umyć łycha się do dna garnka przykleiła.
NB. W bardzo podobny sposób otrzymuje się kostny klej stolarski.
@UncleFester tak, przy czym w tym wypadku to chyba bardziej skórny?
@wonsz
Raczej "ścięgienny".
Kawałki skórek jeszcze zostały nierozgotowane, ale ścięgna i inne kolageny przeszły do roztworu, zrobił się taki żel balistyczny, że z gara nie chce wypaść.
@UncleFester jako że gotowanie trochę trwa to ja zwykle robie to w objętościach 7-10L gotowca, leję w litrowe wiaderka po śmietanach i serkach i leci do zamrażarki. po rozmrożeniu natomiast bardzo ładnie się ściąga cały tłuszcz z góry, a po obróceniu wiaderka i wywaleniu galarety dogórami nogami (łatwiej z plastiku wylata) wycinam te pół centymetra osiadłych drobinek co przeszły przez sito i jest supaklar.
@wonsz
Ten nawet nie był w lodówce, stał przez noc na balkonie.
Wieczorem pokroję na części, część pójdzie na kolację, część do zamrażarki.
Zawsze warto mieć bulionik pod ręką.
@UncleFester no na balkonie to pewnie mniej niż w lodówce było w nocy
Zaloguj się aby komentować