Dziewięć godzin i wystarczy, tonkotsu i czaszu gotowe, jajca jeszcze się marynują. Jutro uczta.
Bulion jest tak gęsty, że na powierzchni, na gorąco zaczął krzepnąć, nóżki się rozpadły.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #ramen
05b6b601-4255-4aa8-b933-6f57a62b7537
0bdc978e-e57b-4f17-8512-47bc1f2d3502
f363fa76-e2b1-452b-8214-99d39e7c7d06
47dcc6df-9e0e-4daa-b446-d12b02b195ed
koszotorobur

@UncleFester - kurwa opie - ale weź to taguj jako #foodporn i oznaczaj jako NSFW bo mi pikawa stanie

wonsz

O taaak, właśnie dlatego to ma się tyle gotować. Można tego jako kleju do papieru używać.

UncleFester

@wonsz

Czysta prawda, zanim zdążyłem umyć łycha się do dna garnka przykleiła.

NB. W bardzo podobny sposób otrzymuje się kostny klej stolarski.

wonsz

@UncleFester tak, przy czym w tym wypadku to chyba bardziej skórny?

UncleFester

@wonsz

Raczej "ścięgienny".

Kawałki skórek jeszcze zostały nierozgotowane, ale ścięgna i inne kolageny przeszły do roztworu, zrobił się taki żel balistyczny, że z gara nie chce wypaść.

b7f57a96-ba08-4c89-8821-14fdcb868182
wonsz

@UncleFester jako że gotowanie trochę trwa to ja zwykle robie to w objętościach 7-10L gotowca, leję w litrowe wiaderka po śmietanach i serkach i leci do zamrażarki. po rozmrożeniu natomiast bardzo ładnie się ściąga cały tłuszcz z góry, a po obróceniu wiaderka i wywaleniu galarety dogórami nogami (łatwiej z plastiku wylata) wycinam te pół centymetra osiadłych drobinek co przeszły przez sito i jest supaklar.

UncleFester

@wonsz

Ten nawet nie był w lodówce, stał przez noc na balkonie.

Wieczorem pokroję na części, część pójdzie na kolację, część do zamrażarki.

Zawsze warto mieć bulionik pod ręką.

wonsz

@UncleFester no na balkonie to pewnie mniej niż w lodówce było w nocy

Zaloguj się aby komentować