Podroz bedzie autem, raczej nie mam ograniczen co do wagi, miejsca czy tez diety (vege, koszerne czy jakies inneg - nie ma znaczenia).
Fajnie jezeli osiagalne do kupienia w PL (preferowane z jakichs sklepow stacjonarnych) - a super jezeli produkowane takze w PL.
Macie? znacie? polecacie? cos chcieliscie sprobowac?
#jedzenie #podroze #preppers
@RedCrescent puszki z konserwami, słoiki - zupy, pulpety i inne takie, jajka (możesz ugotować albo jajecznicę zrobić), albo gotowe racje żywnościowe
@moll Ok - a cos bez konserwantow/azotynow/azotanow mozesz polecic albo sama wzielabys ze soba?
@RedCrescent nagotuj bigosu i zapasteryzuj słoiki xD
I czego nie weźmiesz, zawsze będzie konserwant - sól i cukier to też konserwanty...
@moll sol i cukier sa spoko - moze nie bylem wystarczajaco konkretny. I tak, wiem, ze wszystko to mistyczna "chemia" ale sadzac po Twoich wpisach chyba rozumiesz co mam na mysli.
"nagotuj bigosu i zapasteryzuj słoiki xD"
@moll i jak tu Cię nie lubić?
@RedCrescent dlatego pozwoliłam sobie na uszczypliwość...
Możesz albo sam przygotować sobie słoiki mięso, bigos, pulpety, jakieś zupy - i jeśli nie robisz tego bardziej na co dzień mieć lekkie wątpliwości co do tego, czy nie będzie z tego rewolucji jelitowych, albo kupić zróżnicowane gotowe słoiki, a tu też nie zawsze będzie ta mistyczna chemia, bo część rzeczy nawet w dyskontach to sterylizowana i pasteryzowana żywność w puszkach i słoikach. Tam też w tym układzie nie będzie typowych konserwantów.
Przelicz też co Ci się opłaca czasowo w przygotowaniu i czy chcesz codziennie jeść to samo
@moll aż dziwne, że nie zaproponowałaś gulaszu
Dzielny wojak Szwejk całą wojnę za gulaszem jeździł, a tu ładnie w słoiczku by był
@slynny_skorpion nie mogę wszystkiego proponować sama xD
Polecam mięso poddane potrójnej pasteryzacji czyli tyndalizacji w słoiku. Jeśli będzie krótko przechowywane to możesz dodać do tego jakieś warzywa a jeżeli dłużej to najlepiej samo mięso z ograniczoną ilością przypraw. Świeże warzywa możesz przechować w inny sposób a mięso samo z przyprawami jest bardziej trwałe. Tutaj przykładowy przepis https://youtu.be/U591ML4bBs0?feature=shared
@Lubiepatrzec O kurcze - to dobre! Nie wie tylko czy mi wystarczy 72h.
@RedCrescent z dań warzywnych może coś takiego https://youtu.be/QBhVsRc4GpE?feature=shared
@RedCrescent jeżeli zrobisz pojedynczą pasteryzację ale starannie to jest szansa że to się nie zepsuje natomiast tyndalizacja to jest w zasadzie gwarancja bezpieczeństwa No chyba że nastąpi rozszczelnienie ale to już inny temat
@RedCrescent cieple puchy https://arpol.net.pl/pl/menu/dania-samopodgrzewajace-sie-gorace-puszki-206.html
@TheLikatesy Rewelacja - trafia chyba idealnie (na pierwszy rzut oka) - sklad bez syfu, polska firma: serdecznie dziekuje!
@RedCrescent owsianka
@cebulaZrosolu w sensie suche + woda/mleko w podrozy juz lokalnie?
@RedCrescent są albo gotowe w saszetkach, już z liofilizowanymi owocami, ale ja to zawsze biorę paczkę płatków owsianych błyskawicznych, zalewam sobie gorąca wodą i do tego jakieś owoce które sobie kupuje na bieżąco. Jak Ty masz możliwość gotować to brał bym zwykle płatki owsiane, nie błyskawiczne. A dodatki to już zależy co lubisz, jak nie chcesz kupować owoców to możesz wziąć np suszone daktyle, jakieś ziarenka, albo masło orzechowe np.
Takie śniadanko to super sprawa :)
Komentarz usunięty
MRE lub polskie racje SRG
@Belzebub Hmm - cos takiego ale boje sie ponownie - po 24h na MRE mialem problem by... wycisnac to z siebie...
@RedCrescent to jest przewidziany i planowany efekt uboczny
@Belzebub O kurde... A wiec nie jestem wyjatkowy
No to jednak nie - chociaz z @TheLikatesy owsianka z blonnikiem byloby to akceptwalne.
@RedCrescent nie musi to być twoja podstawa przecież możesz sobie urozmaicić
Jak masz te klamki nad drzwiami pasażera za które można się trzymać, to powieść sznurek między nimi, na którym będą wisieć pęta kiełbas wędzonych. Będzie dobrze pachnieć i dobrze smakować:)
@Sielski_Chlop Chłopie, to mi pasażerom z tyłu twarze obije (jeżeli dobrze wysuszona kiełbasa będzie)
Faktycznie cis dobrze suszonego by się przydało. Tylko chyba musiałoby być na prawdę z dobrego źródła lub robione samemu.
Kiedyś jak na zimno uwedzilem szynkę to się skurczyła i była tak twarda że chyba byłbym w stanie nią okno wybić jak kamieniem.
jeśli będziesz miał ze sobą kuchenkę np. szpyrytusową/benzynową i możesz coś podgotować, to zobacz sobie różności pt.. "trendy lunch" melvita. Ewentualnie jakąś kaszę jaglaną z warzywami w postaci instant kubka, do zalewania wrzątkiem. Wolę to, niż jakiekolwiek instant zupy czy chińskie kruszonki.
z mięs na ciepło niczego nie dodam co nie zostało już wspomniane
mogę tylko podpowiedzieć żeby jako przekąskę lub coś na szybko przygotować sobie suszone paski lub kawałki wołowiny. Można kupić gotowca, ale nigdy nie jadłem kupnego toteż nie wiem czy polecać.
Druga rzecz to może nie na cały tydzień, ale sążnisty kawałek koziego sera, bo jest równie sycący jak ww. suszona wołowina. Do czegoś na słodko, to mały słoiczek miodu zawsze warto. Byle naturalnego i całkowicie polskiego pochodzenia, np. spadziowca. Może i jest ciężki ale bardzo sycący.
@VonTrupka dziękuję za wskazówki, trendy lunch (e) bo mają wiele różnych produktów znam, szanuje i używam.
Co do beef jerky to chyba faktycznie najlepsza samemu (chociaż ten słodka wy posmak ligawy (2x kupiłem 1x zrobiłem) to mnie trochę niepokoil w mięsie.
@RedCrescent Uwaga zamykam wątek https://edred.pl/
Żarcie jak zrobione samemu, w dodatku przygotowanie polega na podgrzaniu puszki w gotującej się wodzie więc nawet nie brudzisz garnka.
@megawonsz9 no przyznam wenzu że nie umniejszajac poprzednikom, którzy wartościowy kontent wrzucili także Tobie serdecznie dziękuję.
Czegoś takiego poszukiwalem
@RedCrescent coś w stylu REAL Turmat, lub MRE. Popatrz w dekatlonie czy nie mają czegoś na promo. Teraz nawet w zwykłych supermarketach można kupić różne fasolki i soczewicę w przyprawach, pakowane takich sterylnych zamykanych workach.
Zaloguj się aby komentować