#gotowanie #pytanie
@moll jak najbardziej - nie
@UncleFester bo zrobiłam, był dobry i zastanawiam się czy mocno zgrzeszyłam takim wynalazkiem xD
@moll Zawsze w święta robię żurek z wywaru, który zostaje po gotowaniu składników na pasztet czyli: 1kg wątróbki, 1kg chudego boczku i tak z pół dużego słoja suszonych grzybów. Wychodzi zacny, ergo grzybek MUSI być.
@UncleFester dobry patent!
Ja nawet w rosole lubię grzybka
@m-q w rosole to tak. Żurek to nie jest jakaś często robiona u mnie zupa, dlatego rozkminiam czy to "zgodnie ze sztuką"
@moll grzybek pasuje do wszystkiego
@m-q to zupełnie jak czekolada xD
@moll niekoszerny jest.
@Lubiepatrzec wszystkie boczki idą do nieba! XD
@moll jeżeli były to grzyby niejadalne to tak, nawet bardzo nieortodoksyjne xD
W innym przypadku, jeżeli smakowało to prawo zarówno świeckie jak i boskie dopuszcza takie dodatki do żuru
@entropy_ podgrzybki suszone wrzuciłam, niczego nie żałuję
@moll w takim razie nie widzę ani grzechu ani powodu do wstydu xD
@entropy_ ufff
@moll i tak pewnie lepszy niż ostatnio dostałam z diety pudełkowej, dodali jakąś dziwną przyprawę czy zieleninę, która smakowo wcale nie pasowała jakiś koperek czy nie wiem co to było xD także smacznego!
@GtotheG taki o wyszedł. Białą w klopsiki uformowałam, grzyby po ugotowaniu wywaru wyjęłam, pocięłam i wrzuciłam z powrotem do gara, bo mi ten grzybkowy zapach pasował bardzo.
Zielony to majeranek powinie być
@moll wygląda jak gulaszowa.
Btw jutro będę robił gulasz, kopsniesz jakieś rady?
@GtotheG niektórzy mylą pietruszkę z kolendrą i wychodzi potem dziwny smak
@maximilianan mięso najpierw obsmaż, potem duś, a warzywa polecam najpierw podpiec w piekarniku
@moll jebnę do szybkowara i będzie git xd
@maximilianan jebnij opieczone, podziękujesz potem
@moll tak zrobię! Btw w tym moim cudzie mogę to opiec hehe
@moll wygląda dobrze, jadłbym jak gupi
Co do ortodoksyjności żurku ciężko mi się wypowiedzieć, bo ja zawsze zamiast żurku jadłem zalewajkę, a przy zalewajce obie wersje są poprawne i nikt się nie obrazi za grzyby lub ich brak
@maximilianan to opiekaj! Marchewka wzdłuż na pół, cebula też na połówki. Żeby się nie przywaliło za mocno delikatnie przetrzyj dno cuda oliwą
@splash545 zalewajka to tylko z szeregowym Franciszkiem mi się kojarzy xD
@moll a kto to?
@moll Widziałem ten film jak najbardziej, ale było to tak dawno, że ta zalewajka jakoś mi umknęła
@splash545 no weź! XD
@moll dzisiaj te moje warzywka właśnie w tym cudzie zrobiłem. Ma opcję "steam air fry" czyli jednocześnie paruje i napiernicza air fryerem.
Ale się nazrem jak świniak
@moll no co xd A tak swoją drogą to zalewajka jest moją ulubioną zupą i jedyną zupą, którą nieraz gotuje, bo ja tam się w jakieś zupki bawić nie będę
@maximilianan tak to brzmi
@splash545 u mnie zupy też słabo idą, dlatego rzadko robię
@moll ja wolę drugie, bo zupka to mało konkretna jest
@splash545 zależy jaka. Moja ciocia robi takie zupy, że jak wbijesz łyżkę w talerz to stoi xD
@moll O widzisz to coś dla mnie!
@splash545 matkobosko xD
@moll dlatego chce mi się ją gotować bo jest konkret, zjesz talerz i wystarczy
@SuperSzturmowiec
@moll Jedzonkiem nigdy nie grzeszysz.
Żurek zacnie wygląda. Kolor mi się podoba.
Może wreszcie wymyślą apkę do sprawdzania smaku i zapachu. Potrzebna od zaraz.
@Mr.Mars no nie?
To juz jest zupa pieczarkowa
@Nedkely pieczarkowa na podgrzybkach?
@moll Grzyby to grzyby haha
@Nedkely xD
Zaloguj się aby komentować