Czy rozważaliście, czy kształt bochenka (okrągły albo podłużny) ma jakiś wpływ na pieczenie, czy to tylko kwestia kształtu kromki? Zabieram się również za zakup koszyków do wyrastania i zastanawiam się, czy brać bardziej podłużne czy bardziej okrągłe. Chcę przestawić się na ewentualne pieczenie dwóch chlebków na raz, więc musiały by być dwa.
Zaczynam myśleć o podłużnych, bo lepiej w piekarniku też ułożyć obok siebie. Tylko bym musiała trochę inaczej zacząć składać bochenek, bo teraz robię z niego kulkę.
sierzant_armii_12_malp

@GazelkaFarelka


Czy rozważaliście, czy kształt bochenka (okrągły albo podłużny) ma jakiś wpływ na pieczenie


Nie. Zawsze było dla mnie oczywiste, że ma .

grzyp-prawdziwek

@GazelkaFarelka spróbuj chlebka w kształcie hexagonu.

GazelkaFarelka

@sierzant_armii_12_malp a jaki?

sierzant_armii_12_malp

@GazelkaFarelka Taki, że w przypadku wypieku o podłużnym kształcie ciepło z pieca szybciej dotrze do środka ciasta.

GazelkaFarelka

@sierzant_armii_12_malp i co dzięki temu się zmieni?

sierzant_armii_12_malp

@GazelkaFarelka Zapewne ilość ciepła niezbędnego do wypieczenia chleba. A nawet proporcje „skórki” w stosunku do środka.

dawajMario

Ja piekę na kamieniu do pizzy i wydaje mi się, że 2 okrągłe by się nie zmieściły. A podłużne wchodzą jak ulał

https://streamable.com/hpmr0p

GazelkaFarelka

@dawajMario Profesjonalną masz łopatę, ja mam tylko taką drewnianą. Ale na szamotowym kamieniu do pizzy słabo mi szło.

Zaloguj się aby komentować