Zaczynam myśleć o podłużnych, bo lepiej w piekarniku też ułożyć obok siebie. Tylko bym musiała trochę inaczej zacząć składać bochenek, bo teraz robię z niego kulkę.
@GazelkaFarelka
Czy rozważaliście, czy kształt bochenka (okrągły albo podłużny) ma jakiś wpływ na pieczenie
Nie. Zawsze było dla mnie oczywiste, że ma .
@GazelkaFarelka spróbuj chlebka w kształcie hexagonu.
@sierzant_armii_12_malp a jaki?
@GazelkaFarelka Taki, że w przypadku wypieku o podłużnym kształcie ciepło z pieca szybciej dotrze do środka ciasta.
@sierzant_armii_12_malp i co dzięki temu się zmieni?
@GazelkaFarelka Zapewne ilość ciepła niezbędnego do wypieczenia chleba. A nawet proporcje „skórki” w stosunku do środka.
Ja piekę na kamieniu do pizzy i wydaje mi się, że 2 okrągłe by się nie zmieściły. A podłużne wchodzą jak ulał
@dawajMario Profesjonalną masz łopatę, ja mam tylko taką drewnianą. Ale na szamotowym kamieniu do pizzy słabo mi szło.
Zaloguj się aby komentować