Czy dobrze wykorzystujesz czosnek?
organiczni.euTLDR: Uznajemy czosnek za zdrowy ze względu na obecność allicyny. Ale allicyny w czosnku tak naprawdę nie ma.
W nienaruszonym ząbku znajdują się dwie cząstki układanki, które muszą się spotkać, aby allicyna powstała: jest to allina (fragment białkowy) oraz allinaza (enzym, który pod wpływem wysokiej temperatury ulega destrukcji). Dopiero gdy pokroimy surowy czosnek – albo zaczniemy go gryźć – składniki połączą się i doprowadzą do powstania pożądanej allicyny.
Reakcja trwa około 10 minut i tyle właśnie należy poczekać, zanim zaczniemy podgrzewać czosnek. W wysokiej temperaturze niezbędny enzym ulega zniszczeniu, ale po wytworzeniu allicyny nie jest już potrzebny. Allicyna przeżyje pieczenie czy smażenie (choć Janus twierdzi, że lepiej, aby obróbka cieplna była krótka).
Zdjęcie czosnku: pixabay.com
#gotujzhejto #zdrowie #jedzenie #gotowanie #ciekawostki