🌱 Brązowy ryż jest pełnoziarnisty, co oznacza, że zawiera zarodki i otręby, które są bogate w błonnik i mikroelementy. Biały ryż w procesie obróbki pozbawiany jest tych części, co skutkuje pozostawieniem jedynie bogatego w skrobię bielma.
👩⚕️ Teoretycznie, brązowy ryż ma więcej składników odżywczych niż biały ryż, ale różnice są bardzo małe.
W 100 gramach brązowego ryżu znajdziecie jedynie o 1.4 g błonnika więcej niż w białym ryżu.
🍚 Dodatkowo oprócz błonnika i mikroelementów, w brązowym ryżu może znajdować się nawet do 20 razy więcej arsenu, niż w białym ryżu. Arsen kumuluje się głównie w otrębach, które jak już wiesz, są usuwane z białego ryżu. Na szczęście możesz zredukować jego zawartość nawet o 30%, płucząc go w dużej ilości wody.
🍙 Jeśli więc lubisz biały ryż, wcale nie musisz zastępować go brązowym, a jeśli jesteś fanem brązowego, pamiętaj jedynie, żeby dobrze go wypłukać.
Wybierz ten, który smakuje Ci najbardziej!
#dietetyka #nienażarty #chudnijzhejto #jedzzhejto
ten ryz co kupuje sie w paczuszkach jednorazowych co siup do wody i w kilka min. gotowy to trzeba tez plukac?
@yeebhany generalnie powinno się, bo wypłukujesz skrobię i wtedy ryż jest mniej klejący, skrobia się nie przypala i nie umrzesz na raka. Inna szkoła mówi o tym że te w woreczkach, są dodatkowo konserwowane jakimiś posypkami. Co dla mnie jest bez sensu, bo ryż i tak już jest zakonserwowany, bo jest k*rwa suszony. Następna szkoła wspomina o tym, że łolaboga arsen w ryżu, wszyscy umrzemy, najlepiej go opłukać i wyrzucić i nic nie jesć i nie pić, bo szyscy umrzemy i nie można nic...
@razALgul kurna Panie to ja ryżu już nie tykam....a kasze w paczkach? xD
@yeebhany jakbym teraz zaczął szukać, to bym Ci pewnie napisał to samo... i jedno i drugie to roślina zbożowa. Teraz nie można już nic jeść. I z wodą też uważaj, bo w wodzie jak wiadomo pływa rak...
@razALgul to już tylko lewatywa z najpotrzebniejszymi mikro i makro pozostała....
@yeebhany czy jakaś inna koszerna kroplówka
@yeebhany ogólnie najbezpieczniejszym źródłem węglowodanów są owoce, również niesłodkie jak ogórek, cukinia i dynia.
@razALgul czekaj co od podprzypalonej skrobii sié ma raka? XD to a ja do budyniu hlup garść skrobii i wydrapuję z garnka przypalone części co by się nie marnowało xDD
@SpoconaPacha umrzesz... z ciekawości sprawdzałem i gdzieś było napisane, że przyjarywująca się skrobia jest szkodliwa.
@Lubiepatrzec dynia to mój ulubiony owoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@yeebhany W zeszłym sezonie jadłem non stop. Kawałek na talerz, do mikrofalówki na kilka chwil i jest idealny dodatek do obiadu. Najlepsza jest hokkaido ale zwykła też obleci. Już czekam na dynię w tym roku.
@Lubiepatrzec Ty serio? Surowa dynia do mikrofali i można jeść?
@yeebhany Serio! Też byłem zdziwiony ale po kilku minutach masz idealną dynię - miękką i ładnie ugotowaną. Musisz tylko poeksperymentować z czasem, bo każda mikrofala gotuje inaczej.
@yeebhany tak samo zrobisz batata, ziemniaka a nawet jajecznicę
@Lubiepatrzec OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO CHŁOPIE ALEŚ MNIE UCIESZYŁ IDĘ JUTRO DO WARZYWNIAKA
@yeebhany Daj znać jak poszło
Ziemniaka warto chyba rozkroić i owinąć w mokry ręcznik papierowy.
@smierdakow a czarny ryż?
Polecam nauczyć się gotować ryż luzem- nie w torebkach. Jest lepszy i tańszy.
Jaśminowy 4 ever.
@AdelbertVonBimberstein podrzucisz jakieś tricki? Od czasu do czasu próbuję jednak nieodmiennie kończy mi się to przypaloną warstewką ryżu na dnie garnka.
Zaloguj się aby komentować