Stał z dwa miesiące szczelnie zamknięty, mocno się rozswarstwił - na górze rzadki, na dole skrystalizowany.
Otworzyłem słoik - strzeliło, czyli wydzielał gaz. Zamieszałem i spróbowałem:
-
Pyszny jak zwykle
-
Zapach, taki jakby trochę fermentujący (??), ale może sobie wmawiam, przez ten gaz.
Schowałem do szafki a teraz patrzę, że on strasznie dużo piany wygenerował. Jest gęsta bardzo.
Miód sprawdzony od znajomego, żaden fejur sklepowy. Nigdy takiej ilości piany nie widziałem.
#miod #pszczoly #jedzenie
@vealen Dobrze zdiagnozowałeś - sfermentował. Po prostu został odwirowany jeszcze niedojrzały miód i wlany do słoika.
@Nemrod Brzmi jak początek miodu pitnego XD
Nadaje się on do spożycia w takiej formie jak teraz, czy trzeba coś z nim zrobić? Czy nie do odratowania?
@vealen Po prostu go spożywać w odpowiednim tempie. To zwykle jest dość powolny proces, bo ciężko się fermentuje coś, co zawiera aż tak dużo cukru. Ten miód nie postoi roku, dwóch, pięciu, jak inne miody. Po prostu go zużyj w rozsądnym czasie.
@Nemrod Ok dziękuję! To zjem go jak najszybciej
@vealen ewentualnie możesz użyć go do pieczenia ciasta czy coś.
@vealen Jest idealny do posmarowania ławki menelom wieczorem.
Możliwe że w jakimś momencie miał kontakt z wodą. Słoik nie był suchy albo mokra łyżka była w środku. Wtedy potrafią się zadziac takie cuda.
Można jeść, albo rozrzedzić i dać fermentować. :)
@Bregoslaw Wątpię. Kroplami wody w słoiku lub na łyżce nie rozrzedzisz litra miodu. Dużo bardziej prawdopodobne jest wirowanie niedojrzałego miodu. Miałem dwa ule, znam pszczelarzy-amatorów i nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek sprawdzał miód refraktometrem. Wiruje się na czuja, zakładając, że jak ok. 1/3 plastra jest poszyta, to miód jest dojrzały. A że z drugiej strony plastra akurat był świeży nakrop... No cóż, problem klienta jak widać.
@vealen błąd pszczelarza a nie mokrej łyżki czy słoika xD nie powie ci o tym żaden pszczelarz
Aż mi się przypomniało jak wujek na lewo miód sprzedawał i dolewał dziadkowi wody do miodu by ten nie zauważył...
Zaloguj się aby komentować