Cukier to cukier
Słyszałeś kiedyś o "zdrowych cukrach" takich jak miód, BIO syrop z agawy czy cukier kokosowy❓
🙆 My niestety tak, a prawda jest taka, że wszystkie te produkty mają mniej więcej taką samą całkowitą zawartość cukrów. A w przypadku miodu, na jedną łyżkę wypada jeszcze więcej cukrów, niż na łyżkę zywklego stołowego cukru.
🍯 To prawda, że miód czy syrop klonowy zawierają również mikroelementy i minerały, ale są to śladowe ilości, więc raczej nie polecamy pozyskiwania witamin wyłącznie z cukru.
🧑‍⚕️ Czy to znaczy, że wszystkie te produkty najlepiej wyrzucić do kosza i zapomnieć o nich? Naszym pacjentom nigdy nie zalecamy tak drastycznych rozwiązań.
❗Wszystkie te produkty możesz spożywać z umiarem jako część zbilansowanej diety.
Źródło: fb Dietetyka #nienażarty
#dietetyka #chudnijzhejto
120ed23c-1ef8-46cf-b409-32e8c67d8353
konrad1

czyli erytryol i jazda?

Lubiepatrzec

@konrad1 nie, okazało się, ze erytrytol w większych ilościach jest szkodliwy.

konrad1

@Lubiepatrzec a ok chyba po prostu zostane przy zwykłym cukrze czyli herbata lub kawa, dwie łyżki dziennie maxymalnie i wywalone

Lubiepatrzec

@konrad1 można pić bez cukru, to kwestia przyzwyczajenia ale jak używasz mało to chyba faktycznie już cukier czy miód.

Sakada

@Lubiepatrzec dasz namiar na badanie?

Lubiepatrzec

@Sakada do samych badań nie dotrę i szkodliwość erytrytolu nie jest oczywista ale wklejam kilka filmów na ten temat:

https://www.youtube.com/watch?v=U0p-EOHv6gY

https://www.youtube.com/watch?v=xw7LyLgsBMA

ja na wszelki wypadek po prostu nie słodzę i tyle.

ArkSa

@Lubiepatrzec zarówno dr. Bartek jak i pod mikroskopem wypowiadali się na ten temat. Erytrytol spożywany w normalnych ilościach nie ma negatywnych skutków ubocznych. Z tego co pamiętam erytrytol spożywany nie miał wpływy na poziom erytrytolu we krwi, a ten poziom niby miał jakiś wpływ na zdrowie. Nie powielałbym tego "newsa" o erytrytolu spożywanym. Na pewno jest zdrowszy niż cukier.

Lubiepatrzec

@ArkSa dlatego napisałem "w większych ilościach". W umiarkowanych zapewne jest bezpieczny.

dildo-vaggins

@smierdakow wrzuć to na grupę pszczelarzy, zobaczysz taki ból dupy w komentarzach jakiego nie widziałeś nigdy xD ci debile myślą ze miód to superfood

Przyjemnie69

@dildo-vaggins miód to bodajze jedyny produkt, który nigdy się nie psuje wiec jest jednak w jakiś sposób cudowny. Superfood to określenie marketingowe, nie mające nic wspólnego z pradwdą.

Konto_serwisowe

@Przyjemnie69 Jest jeszcze alkohol...

CzosnkowySmok

@smierdakow miód ma trochę inne właściwości i jest mniej kaloryczny na 100g.

Fruktoza i glukoza nie podnosi dlugotrwale cukru we krwi cukrzykom. Oczywiście w rozsądnych ilościach.

Tak te śladowe ilości minerałów tez mają znaczenie.

Aktywność biologiczna miodu jest także naukowo udowodniona.


A jeśli juz wszystko kategoryzujesz jako cukier, to dodaj proszę mąki, kasze, owoce, warzywa i inne. To wszystko zawiera znaczne ilości cukru.

ArkSa

@CzosnkowySmok traktowanie miodu jako źródło minerałów to trochę glupota i argument na siłę. 6 łyżek miodu dostarcza 1-2% dziennego zapotrzebowania na te witaminy i składniki mineralne w nim zawarte. Pomijalne biorąc pod uwagę jego raczej negatywny wpływ na zdrowie. Dodatkowo co innego cukry proste, co innego złożone (wielocukry). Chyba ktoś za mocno chce obrobić miód jak ktoś lubi to ok. Ale to identycznie jak z cukrem, jak ktoś lubi i widzi negatywy to ok. Ale traktowanie go jako coś pożytecznego dla człowieka(prócz może walorów smakowych - dla niektórych) to gruba przesada

kowcio11

Nawet miód i owocki w nadmiarze to start do cukrzyca. Zawsze starać się o niski indeks glikemiczny. Wszystko to powoduje odpowiedź insulinowaą to dupa. #keto #ilenaoko

Pouek

@kowcio11 nie powielaj tego mitu. Od samego cukru nie dostaje się cukrzycy (że nie wspomnę o jej typach). Możesz żreć tony cukru ale przewalać łapami trylinkę całe życie i będziesz fit. Tryb życia ma kolosalne znaczenie, a nie żarcie cukru

92feliks

@smierdakow czekaj, bo zawsze mnie myli, który cukier to cukier, a który to cukier? Bo jak mówimy o cukrze w cukrach to w sumie nie wiem o który cukier chodzi. A każdy dostał swoją nazwę, a jako grupa związków, cukry mają chyba z trzy różne powszechnie używane (cukry, węglowodany i sacharydy). Ale nadal na butelce czy grupkach dla dietetyków mówi się o cukru w cukrach xD

Zaloguj się aby komentować