Słyszałeś kiedyś o "zdrowych cukrach" takich jak miód, BIO syrop z agawy czy cukier kokosowy❓
🙆 My niestety tak, a prawda jest taka, że wszystkie te produkty mają mniej więcej taką samą całkowitą zawartość cukrów. A w przypadku miodu, na jedną łyżkę wypada jeszcze więcej cukrów, niż na łyżkę zywklego stołowego cukru.
🍯 To prawda, że miód czy syrop klonowy zawierają również mikroelementy i minerały, ale są to śladowe ilości, więc raczej nie polecamy pozyskiwania witamin wyłącznie z cukru.
🧑⚕️ Czy to znaczy, że wszystkie te produkty najlepiej wyrzucić do kosza i zapomnieć o nich? Naszym pacjentom nigdy nie zalecamy tak drastycznych rozwiązań.
❗Wszystkie te produkty możesz spożywać z umiarem jako część zbilansowanej diety.
Źródło: fb Dietetyka #nienażarty
#dietetyka #chudnijzhejto
czyli erytryol i jazda?
@konrad1 nie, okazało się, ze erytrytol w większych ilościach jest szkodliwy.
@Lubiepatrzec a ok chyba po prostu zostane przy zwykłym cukrze czyli herbata lub kawa, dwie łyżki dziennie maxymalnie i wywalone
@konrad1 można pić bez cukru, to kwestia przyzwyczajenia ale jak używasz mało to chyba faktycznie już cukier czy miód.
@konrad1 stewia
@Lubiepatrzec dasz namiar na badanie?
@Sakada do samych badań nie dotrę i szkodliwość erytrytolu nie jest oczywista ale wklejam kilka filmów na ten temat:
https://www.youtube.com/watch?v=U0p-EOHv6gY
https://www.youtube.com/watch?v=xw7LyLgsBMA
ja na wszelki wypadek po prostu nie słodzę i tyle.
@Lubiepatrzec zarówno dr. Bartek jak i pod mikroskopem wypowiadali się na ten temat. Erytrytol spożywany w normalnych ilościach nie ma negatywnych skutków ubocznych. Z tego co pamiętam erytrytol spożywany nie miał wpływy na poziom erytrytolu we krwi, a ten poziom niby miał jakiś wpływ na zdrowie. Nie powielałbym tego "newsa" o erytrytolu spożywanym. Na pewno jest zdrowszy niż cukier.
@ArkSa dlatego napisałem "w większych ilościach". W umiarkowanych zapewne jest bezpieczny.
@smierdakow wrzuć to na grupę pszczelarzy, zobaczysz taki ból dupy w komentarzach jakiego nie widziałeś nigdy xD ci debile myślą ze miód to superfood
@dildo-vaggins
@dildo-vaggins miód to bodajze jedyny produkt, który nigdy się nie psuje wiec jest jednak w jakiś sposób cudowny. Superfood to określenie marketingowe, nie mające nic wspólnego z pradwdą.
@Przyjemnie69 Jest jeszcze alkohol...
@smierdakow miód ma trochę inne właściwości i jest mniej kaloryczny na 100g.
Fruktoza i glukoza nie podnosi dlugotrwale cukru we krwi cukrzykom. Oczywiście w rozsądnych ilościach.
Tak te śladowe ilości minerałów tez mają znaczenie.
Aktywność biologiczna miodu jest także naukowo udowodniona.
A jeśli juz wszystko kategoryzujesz jako cukier, to dodaj proszę mąki, kasze, owoce, warzywa i inne. To wszystko zawiera znaczne ilości cukru.
@CzosnkowySmok traktowanie miodu jako źródło minerałów to trochę glupota i argument na siłę. 6 łyżek miodu dostarcza 1-2% dziennego zapotrzebowania na te witaminy i składniki mineralne w nim zawarte. Pomijalne biorąc pod uwagę jego raczej negatywny wpływ na zdrowie. Dodatkowo co innego cukry proste, co innego złożone (wielocukry). Chyba ktoś za mocno chce obrobić miód
Nawet miód i owocki w nadmiarze to start do cukrzyca. Zawsze starać się o niski indeks glikemiczny. Wszystko to powoduje odpowiedź insulinowaą to dupa. #keto #ilenaoko
@kowcio11 nie powielaj tego mitu. Od samego cukru nie dostaje się cukrzycy (że nie wspomnę o jej typach). Możesz żreć tony cukru ale przewalać łapami trylinkę całe życie i będziesz fit. Tryb życia ma kolosalne znaczenie, a nie żarcie cukru
@smierdakow czekaj, bo zawsze mnie myli, który cukier to cukier, a który to cukier? Bo jak mówimy o cukrze w cukrach to w sumie nie wiem o który cukier chodzi. A każdy dostał swoją nazwę, a jako grupa związków, cukry mają chyba z trzy różne powszechnie używane (cukry, węglowodany i sacharydy). Ale nadal na butelce czy grupkach dla dietetyków mówi się o cukru w cukrach xD
Zaloguj się aby komentować