Co do domowego ostrzenia noży kuchennych?
Nie chcę zestawu kamieni do namaczania, żeby potem spędzać pół dnia na ostrzeniu, ale jednocześnie chciałbym coś lepszego niż maszynka do ostrzenia z Tesco. Istnieje jakieś takie pośrednie rozwiązanie?
#kuchnia #gotujzhejto #noze #diy
09564a0e-97a4-45a3-8a7d-f8f0a662e4c3
Utylizejszyn

@lukmar taktyk, bo mam kamień i spędzam pół dnia

Norrden

Albo chcesz naostrzone albo ostre. Kamień ostrzy, a te badziewie ze zdjęcia zdziera jak temperówka. Tnie, lecz dlatego, że ma zadziory, tzw drut. Całkiem realnie wystarczy spędzić 15min na kamieniu by osiągnąć wystarczającą ostrość bez utraty materiału noża. Osobiście używam 3000/5000. Jeśli masz nóż za parę stówek to lepiej poświęcić 15min raz na 2 miesiące choćby.

moll

@Norrden dlatego tęsknię za osełkami. Piękne rozwiązanie pośrednie to było

bartek555

Ja mam taka japonska, jest mega - TAIDEA (moja T1005DC)

SirkkaAurinko

@lukmar ja mam takie cuś od paru lat i mi wystarczy, małe, zgrabne, ostrzy wszystko:

https://allegro.pl/oferta/ostrzalka-lansky-blademedic-ps-med01-12088520091

pieskov

Poleciłbym lansky turn box ale widzę, że obecnie kosztuje przynajmniej 140 zł a za tyle to nie (ja płaciłem ok 80). Wiadomo że przy ostrzeniu czymś takim to trzeba się trochę namachać

VonTrupka

pośrednie rozwiązanie?


@lukmar systemy ostrzące kazak, ruixin, taidea, spyderco itp.

Harry29

Temat dobry. Przerobiłem osełkę do kosy, osełkę chińską z prętami kamiennymi, zestaw lansky i zdzierak jak na zdjęciu.. Wszystko kwestią posiadsnego czasu. Człek podjarany siedział godzinę i lanskym uzyskiwał ostrość miecza świetlnego a teraz przy 2 dzieci i pędzie życia to zdzierak ze zdjęcia i jak tnie pomidora pez problemu to sukces Kwestia jakości noża. Ikea świetnie się ostrzy na prentach ze zdjęcia. Jednak jakość noży kitchen Aid bez diamentu to problem jak się śpieszymy. A jak kogoś portfel I czas nie boli to zestaw Kazak i można włos na 4 kroić

e8e14cc1-2d6d-4616-83a3-24fdbfcc431f
MaD

Moje 'pośrednie rozwiązanie' to ostrzalki wbudowane w stojak ;)

89b150f7-acbe-40af-9c2d-984921628ddd
dez_

@MaD każdorazowo myjesz nóż po wyciągnięciu z stojaka?

dez_

@MaD kurde dla mnie się podoba

globalbus

@lukmar mój ojciec ma od PRLu stalkę (taki kawał pręta z uchwytem). Przeciąga ze dwa razy ostrze i ma ostre. Tylko to się nie nadaje do ostrzenia zupełnie stępionych noży.

def

Anysharp, ale jak masz dobry noz, to tylko musaka i kamienie

libertarianin

ostrzałkę z fiskarsa

Niv

Tez mnie to wkurwialo, kamienie, systemy ostrzace, bóg wie co jeszcze. Za 280zl kupiłem szlifierkę stołową taśmową, jakie to jest rewelacyjne, i nóż, i widły czy kosiarkę naostrzysz. Z jednej strony taśma której wybierasz sobie gradient, z dugiej manki kamień do grubszych tematów. Mam i serdecznie polecam, 2min i 10 noży ostrych.

Mjelon

Kiedyś oglądałem jakiś filmik z bodajże Gordonem Ramsay'em i on mówił że ostrze noża wystarczy wyprostować. Od tamtego czasu za każdym razem jak się mój nóż do krojenia stępi to go biorę i przeciągam po czymś twardym (spod kubka ceramicznego, tył drugiego noża) i tnie jak nowy. Polecam sprawdzić, szkoda miejsca w kuchni na pierdoły.

paramyksowiroza

@lukmar Sam sobie odpowiedziałeś wstawiając to zdjęcie

ZDECYDOWANIE polecam elektryczne ostrzałki Chef's Choice.

Kupiłem rodzicom jakieś 3-4 lata temu model 220, są zachwyceni.

Sobie kupiłem 15xv, jest naprawdę świetny.


Ja rozumiem te wszystkie komentarze, że stalki, że Lansky, że kamienie, bo to są bardzo dobre rozwiązania.

Tyle że Chef's Choice włączasz, przejeżdżasz i masz po prostu ostry nóż.

Lansky'ego musisz poskładać, kamienie namoczyć, stalki musisz umieć użyć i z ostrzenia robi się cała ceremonia.


Rozwiązaniem najbardziej idealnym jest IMO na przykład Nirey KE 3000, czyli szczelinowa ostrzałka na paski ścierne, ale to już droższa impreza.

Zaloguj się aby komentować