Chyba najlepszy mój chlebek do tej pory, zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Niech żyje statystyka i matematyka.
#365chlebowgazelki
266d7d9d-33b3-4bff-b8bd-33fb66465555
dbfadcaa-9d58-42b7-b8d0-85ce9f1ea49f
fa494141-e27b-4578-9748-1de3ed5b1855
Mr.Mars

@GazelkaFarelka Piekny!

lexico

@GazelkaFarelka kochana, masełko na kromeczkę, bo wtedy to prawdziwy chleb

Teraz stosując fermentacje w niższej temperaturze wygląda bardzo dobrze.

GazelkaFarelka

@lexico Fermentacja jest w tych temperaturach co zawsze. Tylko czas fermentacji dobieram na wyliczony podstawie aktualnej temperatury (z dokładnością do 0.5 stopnia) + dodatkowo weryfikacja organoleptyczna z decyzją czy przedłużam jeszcze o chwilę. Pomiędzy +24.5 stopnia w domu a +25.5 stopnia wychodzi u mnie aż 1h 30min różnicy w czasie fermentacji.

lexico

@GazelkaFarelka wiem, wiem. Czytałem Twój wpis z wczoraj i oglądałem film, który poleciłaś.

Bardzo ciekawe rozwiązanie problemu.

PS. A masełka dalej brak

AndrzejZupa

Zacznij to sprzedawac na Boga!

GazelkaFarelka

@AndrzejZupa Prowadzę tylko wymianę z rodziną i sąsiadami Często dostajemy różne rzeczy - miód, jajka, owoce, warzywa, sadzonki - jak komuś coś zbywa, więc czasami piekę więcej i podrzucam komuś jeszcze ciepły.

AndrzejZupa

Echhh...no napiszę na priv jak coś...to są dzieła sztuki imo

GazelkaFarelka

@AndrzejZupa Bez przesady, wiele mi brakuje jeszcze. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale pewnie w okolicy bliżej lub dalej prowadzi małą piekarnię i takie sprzedaje. A najlepiej samemu zakasać rękawy i zabrać się do roboty. Chleb jaki by nie wyszedł, udany mniej lub bardziej - na ciepło, pachnący z piekarnika i z chrupiącą skórką jest zawsze fantastyczny.

rakokuc

@GazelkaFarelka bardziej chleb niż chlebek.


I to nie tylko dlatego, że za każdym razem jak ktoś używa zdrobnień, bóg zabija jednego kota, ale też dlatego, że wydaje się dość spory.

GazelkaFarelka

@rakokuc Niecałe 500g, zdecydowanie chlebek a nie chleb

rakokuc

@GazelkaFarelka powiedz to złodziejom z mojej osiedlowej piekarni


Liczą jak za chleb.

Zaloguj się aby komentować