e tam, gratki ; ) to z tyłu to ciasto czy sobie słoniną zagryzasz? xd
Boczek wędzony ;) kiełbasa biała nie do dostania, tak więc użyłem kiełbasę winną, a jako wędzonkę to skórę z boczku wędzonego.
@Kureci_paratko 12 bez barszczu białego? Skandal, 10 zdrowasiek i godzina leżenia krzyżem w kościele.
Ja nie widziałem większej różnicy w smaku między żurkiem a barszczem za dzieciaka.... Więc ugotowałem teraz oba na tym samym. I jestem bojówka barszcz biały ;)
To ciasto z polewą też niczego sobie 😗
@SzwarcenegerKibordu
@Kureci_paratko czym się różni barszcz biały od żurku?
@Xianth masz odp od AI
Barszcz biały i żurek to dwa różne tradycyjne polskie dania kuchni regionalnej, które różnią się przede wszystkim składnikami i smakiem.
Barszcz biały, zwany również barszczem kujawskim lub krupnikiem, jest zupą na bazie rosołu mięsnego lub warzywnego z dodatkiem perłowej kaszy, ziemniaków, marchewki, selera i pora. Charakterystycznym elementem barszczu białego jest dodatek kwaśnej śmietany, która nadaje zupie kremowej konsystencji oraz łagodzi lekko słodkawy smak kaszy.
Żurek natomiast jest zupą kwaśną na bazie zakwasu żytniego, mięsa wieprzowego lub boczku, ziemniaków, białej kiełbasy, jajek i cebuli. Do żurku dodaje się również kwaśnych składników, takich jak kwaszone warzywa, jak ogórki kiszone lub kapustę kiszoną, co nadaje zupie charakterystyczny, kwaśny smak.
Podsumowując, barszcz biały to zupa na bazie rosołu z kaszą i kwaśną śmietaną, a żurek to kwaśna zupa na bazie zakwasu żytniego z mięsem i kwaśnymi składnikami
@Michumi serio barszcz biały to po prostu krupnik? Wierzyć mi się nie chce, zawsze w domu były oba te pojęcia i raczej nie odnosiły się do tej samej zupy.
@Xianth też się zdziwiłem, chyba gpt coś powalilo
@Michumi może dlatego że chatgpt ma udzielać ładnie brzmiących odpowiedzi, a nie koniecznie poprawnych.
@Xianth bardzo często są one poprawne lecz zdarza mu się pierdolić od rzeczy=)
@Xianth @Michumi
@Michumi a zupa na bazie rosołu z kaszą to nie jest krupnik?
@Xianth chyba zakwasem, żurek na zakwasie żytnim, barszcz biały na pszennym
Barszcz biały a żurek to dwie podobne do siebie zupy. Obie na zakwasie. Żur(ek) jest na zakwasie żytnim, barszcz na pszenicznym. To dla mnie zawsze była podstawa. Jest też pewnie sporo innych elementów, ale jako emigrant nie pamiętam tego. Grzyby albo gotowanie na wywaru z grzybów zawsze mi się kojarzyło z żurkiem, tak samo jak podawanie zupy z chrzanem. Barszcz biały nie podawało się u mnie z chrzanem (albo tego nie pamiętam).
@Michumi Co to za kocopoły, krupnik i barszcz biały to 2 różne zupy.
@ranunculus mi jeszcze się kojarzy że barszcz biały jest rzadki a żur gęsty i zawiesisty. U mnie podawało się to z gniecionymi ziemniakami polanymi zesmazonyą słoniną /boczkiem, jajkiem i białą kiełbasą
@Xianth @franaa @REXus @madhouze typ któremu odpowiadacie to troll. Nie wiem co napisał, bo mam go na #czarnolisto, ale domyślam się, że pieprzy głupoty. Oprócz tego zajmuje się rosyjską propagandą. Polecam dać na czarno.
O kim mowa?
Nie pierdol a dej spróbować.
Zaloguj się aby komentować