Chleb pszenny na zakwasie pszennym, podejście nie wiem które. Przepis totalnie improwizowany.
Zmniejszyłam bochenek bo mój piekarnik chyba nie daje rady jak jest zbyt duży glut. Bochenek leżakował 6 godzin.
0a10331e-c5e2-4f43-a0c3-e6a97ef07933
Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Chleba i igrzysk! W tym przypadku 2w1

GazelkaFarelka

Dziury równomierne, ale drobne. Niedofermentowany jeszcze czy już przefermentowany?

f5e83159-1f9a-4323-9b52-4fc24437eb99
JanKowalski

@GazelkaFarelka a w smaku jak?

GazelkaFarelka

@JanKowalski pyszny jak każdy świeży chleb. Kwaśny, ale nie tak kwaśny jak na żytnim zakwasie. Chrupiąca skórka.

JanKowalski

@GazelkaFarelka kiedyś piekłam żytni, różnie to wychodziło, a z pszennym podobno jest jeszcze trudniej, ale chciałabym popróbować w przyszłości

GazelkaFarelka

@JanKowalski No właśnie mi żytni nigdy nie wyszedł. Ani na zakwasie, ani na drożdżach. Zawsze jakaś kompletnie niejadalna padaka.

VonTrupka

@GazelkaFarelka propsy za szczere opinie o własnych wyrobach piekarskich

GazelkaFarelka

100g zakwasu, 300g mąki, 180g wody. Zagniecione, odstawione na 20 minut, potem dodane 7g soli i wyrabiane. Przez 4h kilka razy rozciagałam i składałam na kopertę. Potem uformowany (złożony ciasno na kopertę) bochenek i 6h w koszyku do wyrastania (a w zasadzie w sitku). Pieczenie wyszło 35 minut, przed pieczeniem i w międzyczasie w trakcie pieczenia spryskiwany wodą z atomizera.


W stosunku do oryginalnego przepisu wydłużyłam fermentację bochenka i to znacznie. Zmniejszyłam też proporcję zakwasu do mąki, wyszedł też mniejszy bochenek - na mój piekarnik tamten był za duży, przynajmniej pieczony na blasze.

Wagabundowy

@GazelkaFarelka partnerka która ostatnio wkręciła się w pieczenie, ale na zakwasie żytnim mówi, że musisz wzmocnić zakwas.


Nie wie czy w pszennym jest inaczej, ale przy żytnim zakwasie daje 20% zakwas, 60-65% hydro, 2% soli.


Jak chcesz to odezwij się na priv to podeślę zdjęcia przepisu z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana.

6644467c-a429-472f-a5a0-e5d1478323ea
7cf0e91c-7f8a-4f47-ac7a-4dc99bb25f9a
GazelkaFarelka

@Wagabundowy dzięki za wskazówkę, prawdopodobnie ma rację bo mój zakwas ma niecałe dwa tygodnie dopiero.


Przy pszennym robię 70% hydracji bo przy mące jaką używam jest wtedy fajnie wyrobione ciast które odstaje od ręki.

John_the_Revelator

Pięknie wygląda; ciekawa sprawa. Kurcze, chciałbym, żeby mi się chciało....

GazelkaFarelka

@Wagabundowy dzisiaj lepiej

c4b3258f-e24c-4cb9-b0a6-9908c26e5be1

Zaloguj się aby komentować