Brokuły nową bronią w zapobieganiu i leczeniu udaru
DzienniknaukowySubstancja chemiczna występująca naturalnie w brokułach może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi, które mogą prowadzić do udaru. Naukowcy z Australii ustalili również, że substancja ta może też poprawiać działanie leków rozbijających skrzepy.
Brokuły i inne warzywa kapustowate, jak jarmuż czy brukselka, od dawna wiąże się z korzystnymi właściwościami przeciwnowotworowymi. W nowych badaniach naukowcy ustalili, że brokuły mają też inne, niezwykle cenne cechy. Mogą sprawdzić się jako substancja przeciwzakrzepowa i skutecznie zapobiegać udarom.
Rezultaty oraz opis badań ukazał się na łamach pisma „ACS Central Science” (DOI: 10.1021/acscentsci.3c00822). [...]
#zdrowie #medycyna #zdrowazywnosc #warzywa #odzywianie
Brokuły i inne warzywa kapustowate, jak jarmuż czy brukselka, od dawna wiąże się z korzystnymi właściwościami przeciwnowotworowymi. W nowych badaniach naukowcy ustalili, że brokuły mają też inne, niezwykle cenne cechy. Mogą sprawdzić się jako substancja przeciwzakrzepowa i skutecznie zapobiegać udarom.
Rezultaty oraz opis badań ukazał się na łamach pisma „ACS Central Science” (DOI: 10.1021/acscentsci.3c00822). [...]
#zdrowie #medycyna #zdrowazywnosc #warzywa #odzywianie