Bracia i siostry w glutenie, czas na kolejną inwestycję a mianowicie coś, żeby ręcznie nie psikać wodą w trakcie pieczenia. Co polecacie?
Kamienie wulkaniczne i para?
Naczynie żaroodporne do przykrywania? (Z tym że musiałoby mieć jakieś sensowne uchwyty, żeby dobrze chwycić jak będzie leżało do góry nogami. Nie chcę z każdym pieczeniem ryzykować że się poparzę albo wyślizgnie mi się z rąk)
Garnek żeliwny z przykrywką?
Coś innego?
#365chlebowgazelki
TenebrosuS

A nie możesz na dno piekarnika postawić po prostu foremki z wodą?

ciken007

@GazelkaFarelka Ale po co? Zamykasz ciasto w żaroodpornym naczyniu/garnku z pokrywką i tyle.

GazelkaFarelka

@TenebrosuS Nie mam takiego jakiegoś małego naczynia żaroodpornego, mam tylko takie duże (ale jednocześnie zbyt małe i nieporęczne aby nakryć bochenek). A po wstawieniu dużego na dno piekarnika mój termostat w piekarniku dostał jakiegoś świra i grzałka grzała 40 minut non stop (gdzie normalnie nagrzewa się w kilkanaście minut i przestaje grzać). Nie wiem czy się jakiś czujnik przyblokował, czy grzał jeszcze dodatkowo to naczynie przez tyle czasu. Nieefektywna ekonomicznie i energetycznie zabawa, już bardziej się opłaca otwierać po prostu piekarnik i psikać, mniej się traci energii.


Chyba że kupię jakieś mniejsze naczynka żaroodporne, np. do creme brulee, no ale to też inwestycja bo coś muszę kupić. Chyba że jedną sztukę w Pepco

GazelkaFarelka

@ciken007 No sęk w tym, że nie mam takiego, co będzie pasować na bochenek chleba. Coś muszę kupić, pytanie co lepiej.

ciken007

@GazelkaFarelka Kup takie 5,4 litra. Na chleb ~700g mąki mi spokojnie starcza.

kon-jakub

@GazelkaFarelka ja piekę w takim, spisuje się dobrze. Jedyny mankament to wkładanie ciasta do niego, ale są sposoby

https://allegro.pl/oferta/naczynie-zaroodporne-okragle-pyrex-4-9-l-9842363749

GazelkaFarelka

@kon-jakub wygląda spoko i przyda się do innych rzeczy

dawajMario

@kon-jakub Ciasto na pokrywkę i przykrywasz miską?

fiveoglock

@kon-jakub Mam taki Pyrex tylko najmniejsza pojemność - 3,5L . Kilowy chleb na zakwasie idealnie pasuje.

Robię z tego przepisu (czasami nie trzymam konkretnie czasów ale zawsze wychodzi): https://www.youtube.com/watch?v=ZFSu7SbXE08

fiveoglock

Tutaj z naczynia, z przepisu powyżej, tyle że zakwas żytni 2000

22e6d0d7-5380-4f0c-8330-b969d64b859f
kon-jakub

@dawajMario przekonałem się już, że wtedy troche gorzej wyrasta

Zaloguj się aby komentować