@Shiawase
Nie poczuwam się do posiadania pojęcia o smakach
Polecam poeksperymentować. Jeżeli myślisz o sosie z rukoli to wziąłbym dwie rzeczy pod uwagę - smak oraz fakturę.
Smakowo rukola może być mocno dominująca, ostrawa i drażniąca (jak bardzo to trzeba sprawdzić, bo część jej smaku na pewno uleci), więc albo bym poszedł w coś równie mocnego - np. ser blue jak piszesz - albo w coś co ją nieco rozbije - np. w kwaśny owoc w stylu granat lub porzeczka lub wręcz w coś słodszego (żurawina?).
Zwróciłbym też uwagę na fakturę, bo sos na śmietance jest dosyć tłusty i lejący, więc kisz bym robił raczej zwarty, żeby całość nie była zbyt papkowa i nasiąknięta. Mało na bakłażanie działam, bo nie jestem fanem, ale kojarzy mi się właśnie tak "miękko".
To tak intuicyjnie, tu chyba nie ma konkretnych odpowiedzi, trzeba eksperymentować i próbować