@Shiawase A sos śmietanowy? Jajka, śmietana i ser plus przyprawy, najprostszy możliwy.
@Shiawase Ja bym poszedł w klasykę i dał masę jajeczną z serkiem i śmietaną. Coś takiego https://paulinka-to-ja.blogspot.com/2012/09/quiche-kisz-z-brokuami-i-szynka.html
Z brokułami to sos serowy jest dobry ale nie lubisz beszmalu a baza do sosu serwoego to beszamel
@Shiawase Pewnie już za późno
- sos pomidorowy / salsa - czyli blendujesz pasatę/polpę/pomidory ze składnikami jakimi chcesz (np.: czosnek, kolendra, kmin rzymski, bazylia, oregano, jalapeno, miód etc.), wylewasz to na możliwie szeroką patelnię i redukujesz na małym ogniu do czasu aż zacznie przywierać
- sos śmietanowy - łączysz śmietankę 30%, czosnek, zeszkloną cebulę i sałatę, blendujesz i podobnie jak wyżej gotujesz i lekko redukujesz
Opcja trzecia to sos aioli, ale żeby go zrobić dobrze trzeba się postarać. Mi jeszcze nie wyszedł zadowalający, nie mniej sosem jest wspaniałym, polecam próbować. Sosy generalnie są trudne, przynajmniej ja jakoś nie mam do nich ręki
@drhab nie, nie za późno
@Shiawase Ja akurat dodawałem rzymską, ale może być i rukola, tylko nie wiem czy rukola nie zdominuje smaku, bo trzeba tego trochę wrzucić. Sos dzięki dodaniu roślin staje się zielony/zielonkawy i w zależności od zblendowania ma albo "kawałki", albo jest jednolity.
Sam sos jest z gatunku półpłynnych, raczej lejący się, nie próbowałem go nigdy specjalnie redukować. Robię go czasami dla dziewczyny, bo z jakiegoś powodu bardzo jej smakuje, mimo że nie toleruje ani sałaty, ani czosnku, ani nie jest fanką sosów jako takich
@drhab Widzę, że masz pojęcie o łączeniu smaków, mam zatem kolejne pytanie. Ostatnio dużo oglądam programów kulinarnych i zastanawiam się nas harmonią smaków w daniach. Jak podałeś ten przykład sosu z sałatą, na myśl przyszła mi rukola. Natomiast może warto zmienić samo wypełnienie, np.: bakłażan (dobrze smakuje z orzechami), winogrona (są słodko kwaśne), ser z niebieską pleśnią i na to ten sos z rukolą, która daje ten orzechowy posmak. Sos trzeba dopieprzyć, ale już nie trzeba solić, bo ser będzie wystarczająco słony. Ba! Można przecież dodać pikantnego sera pleśniowego. Wtedy pieprz również będzie zbędny. Co o tym sądzisz?
@Shiawase
Nie poczuwam się do posiadania pojęcia o smakach
Polecam poeksperymentować. Jeżeli myślisz o sosie z rukoli to wziąłbym dwie rzeczy pod uwagę - smak oraz fakturę.
Smakowo rukola może być mocno dominująca, ostrawa i drażniąca (jak bardzo to trzeba sprawdzić, bo część jej smaku na pewno uleci), więc albo bym poszedł w coś równie mocnego - np. ser blue jak piszesz - albo w coś co ją nieco rozbije - np. w kwaśny owoc w stylu granat lub porzeczka lub wręcz w coś słodszego (żurawina?).
Zwróciłbym też uwagę na fakturę, bo sos na śmietance jest dosyć tłusty i lejący, więc kisz bym robił raczej zwarty, żeby całość nie była zbyt papkowa i nasiąknięta. Mało na bakłażanie działam, bo nie jestem fanem, ale kojarzy mi się właśnie tak "miękko".
To tak intuicyjnie, tu chyba nie ma konkretnych odpowiedzi, trzeba eksperymentować i próbować
Zaloguj się aby komentować