Zrobiłem chleb. Żytni. Na własnym zakwasie hodowanym od tygodnia. Pierwszy zakwas mi niestety spleśniał. O drugi dbałem bardziej.
To drugi chlebek. Pierwszy był przenno-żytni z dodatkiem drożdży, bo młodemu zakwasowi nie ufałem. Też wyszedł, ale ten jest duuużo lepszy.
Przepis:
- ilość zakwasu na oko
- ilość mąki na oko
- sól, płaska łyżeczka.
Pomieszać, przenieść do formy, postawić na 4h przy kaloryferze do wyrośnięcia, piec w 230 stopniach 40-45 min, grzanie góra dół z termoobiegiem.
Teraz wszystko będę jadł z chlebkiem. W końcu będę się najadał.
#chwalesie #gotowanie #chleb
To drugi chlebek. Pierwszy był przenno-żytni z dodatkiem drożdży, bo młodemu zakwasowi nie ufałem. Też wyszedł, ale ten jest duuużo lepszy.
Przepis:
- ilość zakwasu na oko
- ilość mąki na oko
- sól, płaska łyżeczka.
Pomieszać, przenieść do formy, postawić na 4h przy kaloryferze do wyrośnięcia, piec w 230 stopniach 40-45 min, grzanie góra dół z termoobiegiem.
Teraz wszystko będę jadł z chlebkiem. W końcu będę się najadał.
#chwalesie #gotowanie #chleb
@LoneRider elegancki wyszedł. Smacznego!
@LoneRider jeżeli zakwas ci łatwo pleśnieje to rób gęstszy. Może być nawet taki że ledwo się leje pod własnym ciężarem.
@megawonsz9 słuszna uwaga. Ja zazwyczaj po dokarmieniu mam konsystencję jogurtu greckiego i nie mam z nim problemów. Później jak przefermentuje to robi się rzadszy
Zaloguj się aby komentować