Żonie tak posmakowały bajgle, że dziś zrobiłem kolejną porcję. Tym razem lepiej wyszły, ale jest jeszcze miejsce na poprawę 🙈

#pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp #bajgiel
dd87c5e2-7faa-4006-800a-6bfb3faa39ba
Tomekku

@l__p

A) poproszę przepis

B) biore jednego bo masz 4

C) Dziękuję

l__p

@Tomekku

Mąka: 250g

Woda: 145g

Słód proszkowany: 1.2g

Sól: 5g

Drożdże instant: 1.5g


Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być mocne i tęgie. Zostawić na godzinę do wyrastania. Podzielić na cztery. Uformować kuleczki. Zostawić na 5 min i potem uformować bajgle (palcem przebić środek i rozciągnąć). Na noc do lodówki. Rankiem obgotować przez ok 45s w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (3 łyżki na litr u mnie było). Przełożyć na blachę, posmarować masełkiem i upiec. Ja piekłem przez ok 15 minut w 240 stopniach.

nxo

@l__p czy ten słód mozna czyms zastapiac, pominac? Nie wiem czy dostane u siebie, a nigdy go nie widIalem,.ale tez nie szukalem, a takiego bajgla by szarpal jak reksio szynke:)

l__p

@nxo możesz go nawet pominąć. Różnica będzie niewielka 🙈 ale wtedy bym nie dawał bajgli na całą noc do lodówki tylko na 6 godzin (minimalny czas z przepisu).


Słód pomaga rozłożyć skrobie na cukry proste i dodaję odrobinę smaku. Bez słodu możliwe, że pieczywo będzie bledsze po długiej fermentacji (mniejsza ilość cukrów resztkowych podczas pieczenia). Słód dostaniesz bez problemu na Allegro 🙈

nxo

@l__p dobra, sprobuje przy chwili wolnego:) allegro tez nie mam u siebie, bardziej amazon.fr :p

l__p

@nxo na amazonie to bez problemu dostaniesz xD

onlystat

daj mie to, bo ja jeszcze przed sniadaniem

moll

@l__p zmieniałeś coś z wyrastaniem?

l__p

@moll nic nie zmieniałem. Przed obwarzaniem tylko delikatnie rozciągnąłem bajgla 🙈

Soviel

@l__p tamte to były bajgle dziewice, te są już bez simlocka, czekam na następne

nxo

@Soviel nastepne beda jak wiadro:p

Zaloguj się aby komentować