Zimowe przepalenie pieca do pizzy, żeby nie zamókł.
Zdjęcie zaraz po włożeniu placka do pieca.
a6279037-c28b-43d8-b5d5-04a2a3a0ea76
k0201pl

@kwahu666 jeszcze na zdjęciu brakuje górnej warstwy izolującej

709a4d4e-ada0-4637-bcbd-30b3bdd69c47
kwahu666

@k0201pl to jakiś gotowiec czy sam robiłeś?

kiwikiwi

@k0201pl czym sie sugerowałeś przy budowie pieca? Mam miejsce i nawet wejście do komina ale +10k ktore powiedzial zdun skutecznie mnie zniechęca.

Topnik

Co leży pod drewnem? To jakiś rodzaj peletu z szamotu?

Treskil

@k0201pl widzę że to jakaś samorobka, możesz się podzielić doświadczeniami z lepienia? Robiłeś to na piłce dmuchanej?

k0201pl

@Topnik pod drewnem leżą płyty szamotowe że starego pieca do chleba. Mają wymiar ok. 20x20cm i kosztowały 15 zł/szt.

k0201pl

@Treskil robiłem na piasku, teraz bym zrobił grubszy kawałek na samym szczycie pieca i w całość zatopił cienka drucianą siatkę, bo w kilku miejscach piec popękał. Proporcje gliny do piasku z Wikipedii, piasek kupiłem, a glinę mam u siebie na działce. Kilka zdj z lepienia, piasek w środku ma taki kolor, bo to odpad po piaskownaiu. Otwór na komin zrobiłem po ulepieniu całości.

52b1d587-e844-416d-a18b-a8b8668e6eb5
d1c162e1-1689-4519-a8d7-e2125911083a
efd0a392-d2cf-4335-903a-c79a76a2c400
k0201pl

@kwahu666 wszystko sam, stosunek wymiarów z wiki

k0201pl

@kiwikiwi to już mój 2 piec, sugerowałem się takim miejscem żeby na niego nie padał deszcz. Wymiary były podyktowane miejscem. A materiał naturalnością i cena.

Zaloguj się aby komentować