Przy okazji prośba o Piorunowanie znaleziska
https://www.hejto.pl/wpis/przepis-na-domowe-pelnoziarniste-bulki-na-zakwasis
#tombakery #bojowkapiekarska #pieczzhejto #gotujzhejto #pieczenie
Link do przepisu:
https://drive.google.com/file/d/1EudVopWHFtGNW9LYg3JdR8fqG3gcqdDO/view?usp=sharing
@inspektom Bardzo ładne wyszły, wyglądają apetycznie
@inspektom ile robiłeś sam zakwas i jak?
@BettyLou dziękuję! Warto spróbować zrobić samemu
@OrzeszQ zakwas akurat biorę z piekarni w której pracuje, ale postawienie zakwasu od 0 do momentu w którym z powodzeniem można na nim piec trwa co najmniej 2 tygodnie.
@inspektom Słyszałem o tym. Jaki macie przepis na zakwas? O ile to nie tajemnica?
@OrzeszQ odświeżamy go codziennie 3x, prowadzimy w dość wysokiej temperaturze żeby utrzymać go w jak najlepszej kondycji. W ciągu najbliższych 2 tygodni mam w planie zrobić film odnośnie robienia własnego zakwasu, ale jeśli chcesz trochę zgłębić temat i zrobić swój własny to na ten moment polecam filmik Joshua Weissmana, chyba nazywał się po prostu "sourdough starter".
@inspektom "odświeżamy go codziennie 3x"
-
Jak i w jakim celu tak często?
-
Po jakim czasie odświeżany zakwas można znów użyć?
-
Jaki jest termin ważności zakwasu? Na oko
@OrzeszQ 1. Karmiąc go w proporcjach 1 część zakwasu, 2 części mąki i wody. Tak częste odświeżanie ma za zadanie utrzymanie maksymalne wysokiej aktywności bakterii i drożdży. Najprościej mówiąc cały czas dostarczamy im jedzenia.
-
To już trudniej określić. Musimy trafić w tak zwany peak zakwasu czyli moment najwyższej aktywności. Można go określić po kilku czynnikach jak np. pH, zapach, smak ale najważniejsze i tak jest doświadczenie i metodą prób i błędów.
-
W lodówce np może stać i 3-4 tygodnie i po dokarmianiu nadal będzie zdatny do użytku. Ale w temp pokojowej nie zdarzylo mi się trzymać dłużej niż 24h, więc ciężko mi powiedzieć
Od dawna nie robiłem nic z mojego zakwasu. Mam nadzieję,że jeszcze będzie żył. Zmotywowałeś mnie. W weekend upiekę albo chleb albo bułki z Twojego przepisu
@inspektom Czy mogę nastawić zakwas na otrębach żytnich? Dzięki za Twój czas. W najbliższym czasie planuję upiec sobie chleb.
@OrzeszQ bardziej na mące, bo co w otrębach odżywczego? nic 😐
@inspektom: super przepis!
Gdzie znajdę w domu ciepłe miejsce 22-24°C? ;D
@inspektom Filmiki są prywatne, nie da się ich obejrzeć z lików, które są w instrukcji. Nie wiem czy je ukryłeś czy po prostu nie dałeś odpowiedniej opcji. Privet będzie tylko dla Ciebie, "wyświetlaj każdemu z linkiem" nie będzie ich indeksowało w YT
@Mirass u mnie sprawdza się piekarnik z odpalona lampka, akurat tyle stopni wychodzi
@OrzeszQ zdecydowanie lepiej na mące pełnoziarnistej
@inspektom dzięki za przypomnienie o zakwasie w lodówce i zapasie mąki :)))
@inspektom Jednak miałem
@PanMatejko pochwal się koniecznie jak wyszło! @OrzeszQ trzymam kciuki, gdybyś potrzebował z czymś pomocy pisz na tagu lub na priwie @yerboholik pora coś zdziałać
Zaloguj się aby komentować