#jedzenie #ciekawostki
Wczoraj porównywałem różne rodzaje pieprzu w pracy. Możliwe, że niektórzy z Was pamiętają mój długi wpis nt białego i czarnego pieprzu. W części o prod. Białego pieprzu napisałem, że na niektórych rynkach klienci preferują pieprz biały z charakterystycznymi nutami zapachowymi, które są uzyskiwane podczas tradycyjnej obróbki poprzez zanurzenie w wodzie, a na niektórych rynkach bardziej pożądany jest pieprz pozbawiony tego aromatu albo gdy ten zapach jest mniej intensywny.
Z ciekawości postanowiłem sprawdzić jak to wygląda w przypadku bialego pieprzu w Polsce i UK.
KAMIS - z tyłu opakowania ładnie opisują tradycyjna metodę produkcji, ale nie wspominając nic o fermentacji.
PRYMAT - jedynie piszą, że ma charakterystyczny aromat.
SAXA - nic nie pisza xD
Porównałem zapachy wszystkich 6 próbek.
W Kamis można wyczuc bardzo, bardzo słabe nuty fermentacyjne.
W Prymacie bardziej to przypomina mix pieprzu czarnego, ziołowego i jakieś praktycznie niedostrzegalne nuty fermentacji.
Saxa z kolei pachnie bardzo podobnie do próbek, które testuje w pracy.
Dwie z tych próbek są używane w Indiach, jedna w UK. Indyjskie w porównaniu z brytyjska są znacznie intensywniejsze, ale wszystkie 4 (moje + Saxa) mają się do polskich jak huragan do pierdnięcia xD
Plus jeśli przyjrzycie się polskim to w porównaniu do pozostałych mają znaczenie więcej czarnych cząstek. Są to drobinki skorupki. Jestem niemal pewny że były produkowane przez mechaniczne obieranie a nie tradycyjna metoda. Ewentualnie były niezbyt dokładnie oczyszczane.
@HolQ ehh człowiek sypał wczoraj kamisa do groszku ciesząc się jak dobrze smakuje pieprz biały, a się okazuje się że to nawet nie jest pieprz biały xd
@UmytaPacha to dalej jest biały pieprz
@HolQ indyjski dużo ostrzejszy jest?
@UmytaPacha jeszcze nie robiliśmy testów na smak, póki co jedynie zapach.
@UmytaPacha Ty mieszkasz w UK prawda? Idź i kup ang. Pieprz biały i porównaj
@HolQ jest różnica gdzie w UK? Tesco się sprawdzi czy do hinduskiego wpaść
@UmytaPacha spróbuj ten co ja kupiłem, Saxa. Nie wiem jakie sprzedają w indyjskich sklepach. Może maja robione w Indiach kurcze. Chyba też się przejdę.
edit: Saxa jest w tesco
... ciesząc się jak dobrze smakuje pieprz biały, a się okazuje się że to nawet nie jest pieprz biały xd
@UmytaPacha Poczekaj, aż będzie wpis o oregano :D.
@Zuorion jeszcze chwilę poczeka niestety. Nast. W kolejce do konsolidacji jest nutmeg/mace, cynamon i kardamon (prawdopodobnie, jeszcze nie ma ostatecznej decyzji)
@Zuorion a o oregano to już u Pana Makłowicza słyszałam
Komentarz usunięty
@UmytaPacha @Zuorion tak btw to moja manager była 3 tyg. Temu w Turcji u jednego dostawców na plantacji oregano
@UmytaPacha @Zuorion
@HolQ panie szanowny a pieprz Cayene gdzie się plasuje?
@em-te pieprz cayenne to Capsicum annum, nie Piper Nigrum
-
Bądź mno
-
Późne lata 80
-
Fater pojechał ze szwagrem do rajchu kupić Mercedesa
-
3 dni później wrocil
-
Mercedes okazuje się Oplem, ale nie o tym
-
Bagaznik opla wypchany dobrem konsumpcyjnym wszelakim w kolorowym plastiku
-
Oprócz Haribo i innych słodyczy, w siatce z dumnym napisem "Aldi" były jeszcze One....
-
... okrągłe, wieloporzedziałowe, przezroczyste stołowe pojemniki z przyprawami
-
Czuć bogactwo, dumnie prezentują się knoblauch, curry i inne.
-
Przy obiedzie rosół ofkorz, testujemy nieznane smaki
-
Aha, ten salz to sól jest. Ale jakaś taka lepsza
-
Pfeffer - aha, to pieprz
-
Weiß Pfeffer - co to kurła jest? Takie dziwne B jeszcze
-
Dawaj, pac pac do rosołu
-
[===processing 60%___]
-
Kurła wali jak kurza kupa
-
FF>> 30 lat do przodu
-
Węch po covidzie się w końcu zreebotował
-
Rosół. Bez przyprawiania. Jedzie od niegobiałym pieprzem
-
Każdy rosół od tego czasu jedzie mi kurzą kupą
Zaloguj się aby komentować