Niby nic specjalnego ale jestem z niego dumny i teraz jak już mam zakwas, to będę piekł wincej!
Chleb z maslem. idealne
@WalIy Maniakalnie bym opierdzielił o każdej porze, tak prosto z pieca, chrupliwy z zewnątrz i rozciągliwy wewnątrz, jeszcze ciepławy... z masełkiem, najlepiej również samorobnym. Najlepiej do gorącej herbatki. Ludzie się obżerają wymyślnymi kebabami a nie wiedza ile taki chlebek daje przyjemności, zdrowia i satysfakcji. Szacun!
@WalIy gratulacje! Wiele frajdy robi pieczenie własnego chleba. No i dostrzega się różnicę z tym z piekarni, jednak uważaj bo jedzenie własnego chleba tuż po upieczeniu uzależnia! xD
Super, my dzisiaj kupiliśmy pierwszy raz od pół roku pieczywo w sklepie, tylko dlatego, że uwielbiamy gruzińską piekarnie u nas w mieście.
Wypiekam pieczywo na zakwasie i na różnych zaczynach drożdżowych, generalnie nie ma nudy.
Jak Ci się znudzi żytni na zkwasie to daj znać podrzucę parę informacji.
Polecam książkę "Chleb" Hamelmana.
@mejwen ja zawsze chleb brałem z jednej, małej, rodzinnej piekarni i był 10/10 bo robiony tak jak trzeba, ale dzięki wielmożnym rządzącym, ta piekarnia, jak i wiele innych upadła. Jeść marketowego, napompowanego Bóg wie czym balonika nie miałem ochoty, więc uderzyłem pięścią w stół i oto pierwszy efekt
Ech, ja bym sobie piekła, ale zakwas mi umrze niekarmiony, jak nieraz wyjeżdżam na więcej niż tydzień...
Zaloguj się aby komentować