Wypiekłem pierwszy w życiu chleb na zakwasie, który wyhodowałem ostatnimi dniami
Niby nic specjalnego ale jestem z niego dumny i teraz jak już mam zakwas, to będę piekł wincej!
284aeba3-9f81-432d-b096-78237bece7fe
serwer

Chleb z maslem. idealne

skowyrny

@WalIy Maniakalnie bym opierdzielił o każdej porze, tak prosto z pieca, chrupliwy z zewnątrz i rozciągliwy wewnątrz, jeszcze ciepławy... z masełkiem, najlepiej również samorobnym. Najlepiej do gorącej herbatki. Ludzie się obżerają wymyślnymi kebabami a nie wiedza ile taki chlebek daje przyjemności, zdrowia i satysfakcji. Szacun!

mejwen

@WalIy gratulacje! Wiele frajdy robi pieczenie własnego chleba. No i dostrzega się różnicę z tym z piekarni, jednak uważaj bo jedzenie własnego chleba tuż po upieczeniu uzależnia! xD

Zapiety

Super, my dzisiaj kupiliśmy pierwszy raz od pół roku pieczywo w sklepie, tylko dlatego, że uwielbiamy gruzińską piekarnie u nas w mieście.

Wypiekam pieczywo na zakwasie i na różnych zaczynach drożdżowych, generalnie nie ma nudy.


Jak Ci się znudzi żytni na zkwasie to daj znać podrzucę parę informacji.


Polecam książkę "Chleb" Hamelmana.

WalIy

@mejwen ja zawsze chleb brałem z jednej, małej, rodzinnej piekarni i był 10/10 bo robiony tak jak trzeba, ale dzięki wielmożnym rządzącym, ta piekarnia, jak i wiele innych upadła. Jeść marketowego, napompowanego Bóg wie czym balonika nie miałem ochoty, więc uderzyłem pięścią w stół i oto pierwszy efekt a co będzie dalej, się zobaczy

Nebthtet

Ech, ja bym sobie piekła, ale zakwas mi umrze niekarmiony, jak nieraz wyjeżdżam na więcej niż tydzień...

Zaloguj się aby komentować