Wydaję mi się, że praktyka firmy OYAKATA jest niepoprawna. Masa netto czyt. ten makaron co wtrymalasz do żołądka waży 96g jest to ok. 242 kcal jak w tabeli. Jeśli spojrzymy na kolejną kolumnę kalorie przedstawione są dla jednej porcji tj. ok. 428 kcal. Mam rozumieć, że jak przyrzadzę zupkę to woda dzięki temu makaronowi nabiera na kaloryczności i jej kcal są równe masie makaronu? Zapraszam do dyskusji.
f288d545-b444-4e3f-aa46-6e62a79545f8
Dzienpachniejakpoczatek

@Ac_cent Masz tam ready to eat czyli już z wodą.

Ac_cent

@Dzienpachniejakpoczatek masz rację natomiast w tabeli kalorie uwzględniane są tak jakbym jadł podwójna porcję.

ptaszorex

@Ac_cent tabelka pokazuje wagę gotowego dania które musi zawierać w sobie wagę wody potrzebnej do przyrządzenia.

theicecold

@Ac_cent to nie jest przypadkiem tak, że stopień ugotowania makaronu wpływa na kaloryczność?


Np. makaron al dente jest mniej kaloryczny niż ten bardziej ugotowany, bo układ pokarmowy musi wykonać większą pracę (ergo wprowdzić więcej energii), żeby to przetrawić.


^tbh to może być kompletna bzdura, także fajnie jakby ktoś te chłopskorozumizmy moje mógł rozbroić jakimś mądrym tekstem. ;>

Zaloguj się aby komentować