@Wilhelm niektóre z tych minerałów wyglądają jak chrupiące karmelki
Skrolowałem z zawrotną prędkością i na pierwszy rzut oka wyglądało jak lód czekoladowy w wafelku, z kawałkami czekolady na szczycie.
Słony karmel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Wilhelm Przez ciebie #$@@% odruchowo zdjąłem z półki w sklepie paczkę krówek.
Rzadko kto interesuje się minerałami. Samemu wiele lat temu po studiach z geologii przez wiele lat a obecnie już wszystko chyba zapomniałem. Tylko wspomnienia gorących dziewczyn w górach kaczawskich na wykopaliskach minerałów...
Ale mi apetytu na karmelki zrobiles! W ogole robiliscie s9bie kiedys taki bieda-przysmak? Na patelnie wlewalo sie kapke mleka i fure cukru,tak zeby cukier namoknął tym mlekiem i podrgrzewalo sie to do tego stopnia aż cukier sie rozpuscil do postaci brązowej mazi. Trzeba bylo dobrze wyczuć moment i zestawić patelnię z gazu, zeby nie przypalić całości. Po ostygnięciu tworzył się twardy karmel, ktory trzeba było z patelni 'wystukać' jakimś młoteczkiem. Polecam spróbowac. Tylko trzeba uważać bo takie karmelki mają ostre krawędzie i przez pierwsze kilka sekund od włożenia do buzi, można sobie pociąć język
Nazwa minerału pochodzi od nazwiska Franza Xavera Freiherra von Wulfena, mineraloga, alpinisty i jezuity. Jako ciekawostkę mogę podać, że jedne z najładniejszych okazów pochodzą z Los Lamentos.
Zaloguj się aby komentować