Wok na indukcję! Ma sens? Używacie? Polecacie coś konkretnego?

#gotujzhejto
Astro

@moll nie używałem i nie wiem jak miałoby to działać. Chyba wcale. Podobnie jest z wokiem na gaz. Owszem ma to kształt. Owszem można coś usmażyć ale nie tak jak na woku który jest na wielkim palniku. Korzystałem z woka na takim palniku dwa razy (okazjonalnie) i smażenie w porównaniu z tym co jest na kuchni gazowej (nawet na takim palniku z dwoma okręgami gazu) to jakaś kpina.

Ja bym odpuścił.

moll

@Astro właśnie też mnie to zastanawia, bo jaka musiałaby być przewodność cieplna metali żeby to miało sens. Dno w woku za wielkiej powierzchni nie ma

Astro

@moll ale w woku grzeją się też ścianki. I na tym polega trochę uroku że na dnie głęboko smażone a wyżej gorące do warzyw. Lepiej już się sprawdzi dobra patelnia i mocna kuchenka.

moll

@Astro jedna patelni mi dogorywa i zastanawiam się czy kupić kolejną z wysokimi brzegami czy zaszaleć i wok. Nigdy w woku nie gotowałam, więc byłaby fajna odmiana

Astro

@moll szukaj narzędzi do potraw które chcesz wykonać a nie potraw do narzędzi które posiadasz. I to tyle ode mnie.

moll

@Astro jakieś "azjatyckie" dania też robię dlatego myślę intensywnie

Astro

@moll dobra wymień mi jedną potrawę której nie da się zrobić na gorącej patelni a da się zrobić na ciepłym woku :)

moll

@Astro ja szukam powodu żeby ten wok kupić, a nie go nie kupować xD prócz naleśnikarki mam jeszcze 4 inne patelnie, dlatego zastanawiam się nad wymianą jednej na woka

Astro

@moll no to nie gderaj tylko kupuj :)

moll

@Astro jak mam wydać na siebie to cebula jestem, a patelni używać będę ją i to przez kilka lat. To jest poważniejsza decyzja niż wybór samochodu, dlatego jak mam wydać to nie na szmelc co potem będzie zajmował przestrzeń w szafce

Opornik

@moll widziałem takie, jeden palnik specjalnie pod woka. Też mnie kusi.

moll

@Opornik palnika pod woka nie mam, a i tak kusi, choć przeczy utylitaryzmowi

kiwikiwi

@moll  ja mam wok z ikea na indukcje i sluzy jako duza i wygodna patelnia po prostu i z takim zastosowaniem polecam. Dobrze sie sprawdza do jednopatelniowych chinszczyzn, tajszczyzn czy innego hindusa

UncleFester

@moll 

Indukcja, to zaprzeczenie woka.

Ma być szybko i gorąco czytaj cienkie ścianki i wielki płomień, na indukcji seneda.

moll

@UncleFester i tak mnie się zdawało. Czyli lepiej wyjdę na inwestycji w patelnię z wysokim brzegiem

Opornik

@moll Mam taką, wielką, i lubię. Chociaż głównie służy do popcornu.

moll

@Opornik właśnie też takie lubię, mam dla nich więcej zastosowań

ql00

@moll ja mam i uzywam na plycie elektrycznej, taka of tefala. Nie jest to co prawda 'tak jak na gazie' , ale stir-fry wychodzi i to lepszy niz z patelni.

moll

@ql00 co do tefala opinie ekspertów są podzielone

Zaloguj się aby komentować