Jak już pisałem wcześniej od jakiegoś czasu param się robieniem własnego chleba. Jest to niesamowicie przyjemna i o dziwo nie tak pracochłonna czynność.
Tym razem chleb wyszedł bardzo fajnie, dość mocno się wybulwił po jednej stronie, jednak na przekroju fajnie widać, że rósł dość zdrowo (przez ponad 12h w normalnych warunkach).
Z wierzchu jest bardzo chrupiący, w środku natomiast miękki i nawodniony odpowiednio. W smaku mąka której użyłem (kanadyjska Marriage's very strong white bread flour) jest bardzo dobra a i praca z nią była dość fajna i ciasto rosło sobie zdrowo przez noc.
Synowi również smakowało
Poniżej ponownie zamieszczam przepis jakby ktoś chciał wiedzieć jak sobie taki zrobić w domu:
> Raz na miesiąc budzę swój zakwas z lodówki który jest trzymany w minimalnych ilościach na 50-100g - dodaje do niego po 100g mąki oraz 100g letniej wody i wyciągam na pare godzin.
> Później dodaje 600g mąki (tym razem picrel), 420g wody (nice) i 200g zakwasu.
> Najpierw mieszam wszystko bez soli i po 20-30min autolyzy mieszam porządnie z solą przy okazji formując kulkę. Wkładam do naczynia obtoczonego oliwą z oliwek i zostawiam na noc - nad ranem wstaje, włączam piekarnik na maxa (mam płyte granitową do pizzy) razem z dutch oven (czyli taka żeliwna patelnia + rondel który na siebie się nakładają).
> Wyciągam jak się mocno rozgrzeje (45min zwykle) i wkładam do piekarnika (posypując spód mąką by się ciasto nie przykleiło) na 20min przykryte rondlem. Po 20min zdejmuje pokrywkę, zmniejszam temperature do 180 i 20-30min w zależności jak nawodnione ciasto aż skórka będzie ładnie zbrązowiona i chrupiąca.
#gotowanie #gotujzhejto #pracapiekarzamnieprzekomarza
Wołam plusujących poprzedni wpis:
@Torgerd @fisti @AndrzejZupa @kamilbrawo2 @Heterodyna @Ghost94 @e5aar @Geratius @MrFazz @SpoconaPacha @michalroman212 @Laryngoskop @MauveVn @Mielonkazdzika @lipa13 @mhu @micin3 @szamaan @JanKowalski @PlatynowyBazant20 @moll @Zielonypomidor @schweppess
Jeden użytkownik pytał mnie jakiego dutch oven używam więc daje linka:
A i polecam ten kanał który mocno mi pomógł w zrozumieniu procesów - gość ma bardzo fajne naukowe podejście do gotowania i mocno eksperymentuje, wspaniały kanał (jego drugi kanał też!):
Taki trochę leniwy przepis z równie leniwym wynikiem. Jak chlebkowi nie poświęcisz więcej ugniatania/rozciągania w trakcie tych 12 h, zawsze będziesz miał cięższy spód i mocno podziurawioną górę. I dałoby się go wtedy nieco mniej plaskatym zrobić.
Ale grunt, że smakuje.
@ewa-szy zdaję sobie z tego sprawę ale ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sorek Sorry że nie w temacie ale co wami kieruje żeby przy każdej okazji pokazywać swoje dzieciory?
@mrmydlo post wrzucałem też na FB by pokazać rodzinie, poza tym zobacz jaki fajny aryjczyk ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@sorek rozumiem
Wartościowy wpis aż sobie dodałem do ulubionych, dzięki za wstawienie!
@sorek Straszny naleśnik wyszedł. Jakby zakwas był za słaby? Po miesiącu w lodówce to bym polecał jednak dzień wcześniej go wyjąć, dokarmić, rano nadmiar wyrzucić, dokarmić jeszcze raz i dopiero jak urośnie 2x dorzucić do chleba.
@sorek Chlebek pierwsza klasa
Spróbuj trochę czesciej karmic zakwas bo daleko mu do optymalnej formy. Do tego czasu możesz się ratować małym dodatkiem drożdży, który pomoże zakwasowi.
@inspektom akurat rośnięcie itp. całkiem dobrze, po prostu za długo go trzymałem i nie przekładałem podczas rośnięcia (12h rosnął) więc raczej to jest problemem
@Pjorun
@sorek to zdecydowanie nie to. Na tyle zakwasu względem mąki powinien być już dawno przeżarty. Spróbuj rzeczywiście trochę zadbać o zakwas a gwarantuje że efekt będzie o niebo lepszy.
Zaloguj się aby komentować