Naszła mnie wczoraj ochota na Burgera Drwala. A że do maka mam (trochę) daleko, to wybrałem się do Lidla po zakupy.
Potem chwyciłem za kamerę i voila! Złożyłem wszystko w szybki 3 minutowy filmik- mały instruktaż jak zrobić takie cudo u siebie w domu ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Zapraszam do oglądania
Dopiero raczkuję więc wszystkie uwagi mile widziane
PS: chyba kończy mi się kamera, wybaczcie te piski w tle ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto #tworczoscwlasna
@3zlotenagodzine nie oglądałem ale masz pioruna na zachętę jeśli to twoje hobby
@jarezz bardzo dziękuję
@3zlotenagodzine piorun, sub i łapka w górę.
Wołam plusujących poprzedni wpis, może się Wam spodoba: @Shymons1 @kamilbrawo2 @Lemmonix @Kent @Villdeo @ronald-nie-kumam @Mik @artistic @stegmah @Akilles @panna_marianna @JOKO666 @KrzysKO @Jazon @Kuduro @KHOT @sadboy_seeker @vortex @DOgi @Andzo @Ist @karol-wabik @Unmonitoredalias @Peregrin @Atexor @Sakada @drabulock @Cybulion @emil-1 @pietroo89 @Zgrywajac_twardziela @Krokiruks @Sloik2078 @AndrzejZupa @LukB @xsomx @hlorek @WonszZagladyPsa @Lime @devmanu @ucieklem_z_wykopu_jak_zostal_sciekiem @Krzakowiec @szpaknawspak @RedDucc @3379338 @jata12 @bagela @Tabs0n @Nulius @Kotuduchawinny @Skitarii @Utylizejszyn @size @Negatyw @Civ @golden-skull @walus002 @dawid131 @Tapporauta @schweppess @BlueTony @Alipheese @Frus @trsh
@NonServiam- Wielkie dzięki! Postaram się nie zawieść
@3zlotenagodzine oglądanie też działa relaksująco!
@panna_marianna relaksująco? Takie tempo, że mi ciśnienie skoczyło xd
@3zlotenagodzine zapierdala jak inflacja xd fajnie ser wyszedł, uwielbiam ten z czeskich knajp, zawsze kojarzyłem to tylko z głębokim tłuszczem, a przecież niekoniecznie, grillowany camembert to przecież kolejny dobry przykład podobnego czegoś
@3zlotenagodzine większość ludzi gotowaniem leczy jednak głód, ale co kto lubi 😬
Mięsem się nie bawi bo jest pozniej suche.
Ser jak ma więcej oleju to mniej go wpija. Polecam panierkę z nachos. Bardziej jak drwal będzie (plus przyprawy)
Bułkę się smaży. Na tłuszczu po mięsie aby zyskało smak i nie wpijalo sosów.
Tak na szybko.
@3zlotenagodzine powodzenia, gotuj z pasją!
W drwalu podobno dużo lepiej spisuje się kotlet z serka topionego, czytałem o tym i testowałem.
Bułkę najlepiej smaż na patelni po mięsie. No może nie jest to fit ale cóż...
No i przede wszystkim fachowcem nie jestem, ale po co smażyć wołowinę na takiej dużej ilości tłuszczu?? Toż to powinno się grillować a Ty lejesz oleju jak do schabowego.
I podlicz czy czasem taki domowy nie wychodzi drożej ( ͠° ͟ʖ ͡°)
@3zlotenagodzine drwal nie smakuje jak drwal z maka gdy dasz do niego camembert. Musi byc topiony z zamrazarki. A boczek jak wrzucisz na zimna sucha patelnie to ci sie tak nie skurczy jak cos
Naszła mnie wczoraj ochota na Burgera Drwala.
@3zlotenagodzine po tym wstępie zacząłem scrollować dalej, z pełnym niesmakiem. Bo jak można jeść takie gówno jakie serwuje się macdonaldsie za tak horrendalne ceny.
Ale scrollując dalej kątem oka zauważyłem że dorzuciłeś video.
Wąski, jak ty mnie zaimponowałeś w tej chwili!
btw. na jakim tłuszczu smażyłeś bekon?
I co za przyprawa wpadła do majomusztardokeczuku?
@3zlotenagodzine wolę przeczytać przepis niż oglądać kilkunastominutowe wywody na zupełnie inne tematy, dlatego raczej unikam instruktaży ytbowych, ale muszę przyznać, że ten film obejrzałam z przyjemnością. Wszystko czytelnie pokazane, bez „pitupitu”, przyśpieszone. Jak dla mnie idealne.
@3zlotenagodzine dodaje post do ulubionych, z fartem
@3zlotenagodzine Jezu, ale skurwiel. Wciągnąłbym.
@3zlotenagodzine next time polecam zrobic z serem topionym
Ps. Odkąd zrobilam drwala w domu to przestalam kupowac w maku xd
@3zlotenagodzine Miażdżyca lubi to ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Bananada Ale ogólnie domowe są lepsze nie tylko pod względem ekonomicznym, ale się bardziej najesz. W mcdonaldzie żeby się najeść, to wydasz majątek, bo wszystko serwują takie mikroskopijne ¯\_(ツ)_/¯ to już KFC ma większe
@XDDDDDDD Zmień nick
¯\_(ツ)_/¯ bo za każdym razem jak Cie widze, to odnosze wrażenie, że kpisz z innych i OPa
@justypl Wystarczy dobrze poszukać wartościowych matetiałów, a nie wszystko wjebać do jednego worka pod nazwą "gówno", to się nazywa filtrować treści, polecam ten styl
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@eric2kretek Nie smaży się na zimnej patelnk (tzn na zimnym oleju) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I tak gdybyś pojechał do Maka to drwala byś nie zjadł bo już go po prostu nie ma
@LukB boczek się wrzuca na suchą a nie na olej
ale bydlak
@LukB ja jak mnie ktoś woła to mam takie samo wrażenie xDD
@LukB
Nie smaży się na zimnej patelnk (tzn na zimnym oleju) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale po co ci olej do smazenia boczku/bekonu? Napisalem przeciez zeby wrzucic na sucha zimna patelnie, i wtedy sie nie robi z niego akordeon oraz rowno nabiera koloru i jest bardziej chrupiacy.
Wrzucajac go na rozgrzany olej zamykasz jego soki i tluszcz w srodku co daje gumiasty krzywo usmazony skurczony od szoku termicznego bekon
@3zlotenagodzine No i to wygląda, nie rozumie tego fenomenu drwala z MC, kosztuje to to co dobry burger a smakuje jak gówno
@3zlotenagodzine fajny filmik. Może i nieproszone ale masz tutaj kilka uwag jak polepszyć swoja technikę od kucharza
-
Pół szczypty soli do jajek sprawi że lepiej się z nimi pracuje podczas panierowania
-
Podczas panierowania jedna ręka sucha jedna mokra. Podstawowa zasada, zwłaszcza jak robisz większe ilości czegokolwiek. Czyściej no i mniejsze straty w tym panierce i produkt bardziej powtarzalny.
-
Boczek zamiast w oleju wlej odrobinę wody na patelnię i pozwól jej odparować. Tłuszcz się wytopi, całość będzie bardziej krucha no i mniej tłusta
-
Burgery - temat rzeka. Dużo zależy od mięsa ale jak bawisz się w coś już powyżej 10% tłuszczu to od suchej patelni jak masz teflon albo rozgrzanej do czerwoności żeliwnej. Technika rozgniatania mięska też inaczej wygląda na kuchni. Mniej tłuszczu też na bank. Warto wykorzystać patelnie po boczku na burgery - więcej smaku, mniej sprzątania i szybciej.
-
jak już ściągasz burgery i nie masz tony oleju to bułki burgerowe po 10-15 sekund na mega ciepłej patelni na każdej ze stron. Jest chrupko, wilgotno w środku i dodatkowy smaczek.
Mógłbym jeszcze kilka rzeczy wymienić ale muszę kończyć srac xD
@3zlotenagodzine zobaczyłem gotowe mięso, dalej nie oglądam
@3zlotenagodzine wow brachu fajny filmik i fajna szamka , piona
@3zlotenagodzine poradnik jk usmażyć kotleta i wsadzić w bułkę, na to czekałem
Spierdolone koncertowo olejem roślinnym do smażenia mięsa i sera
@3zlotenagodzine narobiłeś smaka. Robię na dniach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@3zlotenagodzine nie znam tego burgera tak ciężko mi coś na ten temat powiedzieć. Brakuje tam sosów. Nie wiem jaki ser jest tam używany, ale chyba lepiej opanierowac żółty ser i go użyć, a nie camembert. Mi przykładowo smażony camembert nie smakuje, natomiast moja to uwielbia. Różowa mi tłumaczyła wiele razy jaka jest różnica w serach i który jest ten trzymający kształt, a który się roztapia i jest cieknący... Niestety nie pamiętam ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
logika podpowiada, że te 30% będą twardsze i nie będą się rozpływać podczas smażenia w przeciwieństwie do tych 45/48% tłuszczu. Dzisiaj będziemy robili na obiad smažený sýr i po raz pierwszy będę robił tatarke (tatarska omáčka). Jak się uda, to podeślę przepis. Podobno większość Polaków się tym zachwyca
Zaloguj się aby komentować