Wejście w prawdziwe piekarnictwo zakwasowe rozwaliło mi mózg. Totalnie na kawałki.
Kiedyś chleb dla mnie to było pójść do sklepu, zostawić moniaki i cokolwiek się udało piekarzowi było jedzone. Twarde, czy miękkie. Nieważne. Najlepsze jeszcze ciepłe i z papierową nalepką.
Miałem kilka podejść i upadków, przy których obiecywałem sobie że nigdy więcej, na co to komu, nie mam czasu się babrać. Ale człek dorasta, wyciąga wnioski i brnie w to klejące dziadostwo.
Najważniejsza jest waga. Waga, a potem cierpliwość. Jak się okazało nie potrzeba nawet maszyny, czy innych drogich zabawek, bo ciasto "wyrabia się" samo, zaś składniki to zaledwie kilka groszy.
Jakie to horyzonty otwiera, trudno pominąć. Zawsze świeży chleb pszenny ma życzenie, może trochę żytniego, albo bajgle, pizza, focaccia. Wszystko z tych samych trzech składników: zboża, wody i soli (no, czasem oliwa).
Zdecydowanie to jest moje odkrycie zeszłego roku. #bojowkapiekarska
10e0cd17-69ea-4530-a6e4-1f2e6a43d998
594bc0e1-4983-40f1-b407-83bbbf41ae6d
502dc6db-877f-4584-8cf2-dfa57547c22e
03701c13-8649-41a6-9c99-e72b056b0110
847af181-6098-41b7-bd61-36621ac3103f
vvyspa

Świetnie wyglądają te wypieki. Powiedz, przepis na zakwas z internetów czy to wiedzą przekazana od kogoś z rodziny/znajomych? Przymierzam się do odpalenia zakwasu, póki co piekę prosty chleb z wykorzystaniem drożdży

Powodzenia w dalszych wypiekach!

pierzak

@vvyspa raczej wiedza ogólnodostępna. Uważam że internetowe poradniki na milion stron są przekombinkwane. Poniżej zacytuję sam siebie, słowami którymi nie chciałem przestraszyć instruowanego członka rodziny - chyba się udało


"To jest proces wyprowadzania preferowanych szczepów bakterii i drożdży w pożywce z mąki. Wystartowanie kultury trwa od 7 do 14 dni, mocno zależy od temperatury. Najlepiej w zakresie 25-28C.

Najprościej codziennie dodawać miarkę grubej mąki żytniej + miarkę przegotowanej, chłodnej wody do słoika i trzymać pod przykryciem. W międzyczasie różne rzeczy się będą działy. Dnia siódmego można wybrać imię dla nowego członka rodziny."


Przy czym miarką może być łyżeczka od herbaty, żeby nie marnować zasobów.

jenta

@inskpektor przybierasz na wadze od nadwyżki kalorii a nie od danego produktu

GazelkaFarelka

@pierzak Zapraszam do publikowania tych fantastycznych wypieków w społeczności "Bojówka Piekarska"

GazelkaFarelka

@inskpektor Jak sam pieczesz to stracisz trochę kalorii przy robieniu

Morfi_pl

@pierzak robisz na zakwasie? Jak tak to daj dobry przepis na zakwas pod chlebek. Obecnie piekę na drożdżach ale mi to nie pasuje.

kuba-minimalny

Jeśli będziesz szukał porady to zapraszam, Piekarz z zawodu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

zypulka

@kuba-minimalny co zrobić żeby chleb po przełożeniu z formy do wyrastania na blachę nie opadał ani się nie rozlewał? Obecne proporcje wody do mąki mam 0,5- 1 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jayes

Bardzo ładne ucho wyszło. Chleb na zakwasie to mój nemezis, podchodziłem 2 razy i zawsze wychodził płaski, ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa ᕙ( •̀ ᗜ •́ )ᕗ

kuba-minimalny

@zypulka ciekawe pytanie i wielu starych stażem ma z tym problem a odpowiedź banalna. Nie przekładamy lub prowadzimy wstępny wypiek aby ciasto związało strukturę i wtedy możemy przełożyć aczkolwiek się tego nie zaleca. Chleb foremkowy z założenia jest w foremce i tam powinien pozostać do czasu wypieku.


Można próbować z mocniejszym ciastem, mniejsza proporcja wody w stosunku do mąki.

Jaki rodzaj chleba próbujesz zrobić? To też ważne.

pierzak

@Morfi_pl drożdże nie dadzą niestety typowego, kwaśnego smaku. W trzecim poście od góry jest jak robić zakwas.


@zypulka umiarkowane rozlanie jest OK. Spróbuj na dobrych składnikach - mąkę z młyna na alle można kupić. Celuj w pszenną chlebową 750 12-13% białka. Mąka po wymieszaniu z wodą niech leży 30min, potem wyrabiaj robotem z hakiem nie więcej niż 10min. Dalej 3h fermentacji w misce na blacie, uformować jak Pani z filmu i kolejne 3h w koszyku na blacie, albo 8-48h w lodówce. Piec w brytfannie, czy szkle 20min w 220C, potem zdjąć pokrywę i 20min w 180C. Te wskazówki to nobrainer. Zawsze wychodzi, o ile masz rozhulany zakwas 8h przed pieczeniem.


Skladanie chleba

https://ymusic.io/watch?v=WhmboEstDPo


Przepis prosto do celu

https://ymusic.io/watch?v=ZxCf39G_7pY

GazelkaFarelka

@zypulka jaki chleb robisz? Jak pszenny to zerknij na mój profil. Robię z tego przepisu. W różnych moich wpisach masz efekty z różnej mąki. Sekretem ładnego bochenka jest mąka, przekładanie oraz nacięcie na górze które daje mu najłatwiejszą drogę rośnięcia do góry. Nie używam żadnej formy.


https://youtu.be/-jEiT_FReVM

zypulka

@kuba-minimalny najzwyklejszy pszenny chleb, bez żadnych dodatków. Niby piekę już ponad rok, ale to są rzeczy których nie potrafię przeskoczyć.

zypulka

@pierzak nie chce foremkowego bo to trochę co innego, spróbuję coś zaadoptować z twoich wskazówek, zabieram za robotę

GazelkaFarelka

@kuba-minimalny @pierzak skoro zakwas to biochemicznie mieszanina drożdży i bakterii kwasu mlekowego, czy można zasymulować zakwas dodając do rozczynu nastawionego na noc odrobinę jogurtu naturalnego?

pierzak

@GazelkaFarelka Podoba mi się to myślenie, bo sam chciałem w ten sposób oszukiwać Z nienaukowego rozeznania tematu to nie ten szczep siedzi w nabiale, co w mące i zaistniałaby między nimi konkurencja. Dodatkowo trzeba zapytać, czy Lactobacillales zjadają cukry z mąki, czy tylko zajmują miejsce i dla tych z zakwasu - mlekowych ale i octowych.

GazelkaFarelka

@pierzak Ma to sens. A polecisz na początek jakiś najprostszy przepis na chleb żytni? Bez żadnych dodatków na początek, po prostu chleb z mąki żytniej 720 w formie. Jeśli chodzi o zakwas, to może poproszę ciocię dzisiaj żeby mi dała trochę, to sobie odhoduję.

kuba-minimalny

@zypulka zalecam naukę ręcznego krecenia bocheneków, ułatwi znacznie większość wypieków

GazelkaFarelka

@zypulka Jeszcze raz zachęcam cię do obejrzenia tego wrzuconego przeze mnie filmiku, jest tam fajnie pokazane wyciąganie ciasta aby zrobić zwarty bochenek, taka fajna zwarta kulka jak szynka kulka. Dodatkowo ważna sprawa to takie nacięcie na wierzchu, które otwiera bochenek w górę jak pąk kwiatu. Na fotce zaznaczyłam gdzie są krawędzie cięcia, widać jak fajnie się otworzył w trakcie pieczenia, wypychając do góry swoje wnętrze i tworząc super chrupiący fragment skórki.

c6a1c323-8526-4f35-87e9-645d5394a17c
zypulka

@GazelkaFarelka Veni video vici, ale nigdy już nie upiekę chleba bez wyrabiania. 5 minut mnie nie zbawi a przynajmniej jest jednolity

c3375701-5139-4c2e-955c-9e3cca6fdb85
pierzak

@zypulka fantastycznie że wychodzi na zachętę dzisiejsze zmagania na foto.

Muszę w końcu kupić większy koszyk.


Na cytrusie masz pokazaną technikę cięcia - pod takim kątem do powierzchni i na ok 1cm wgłąb.

49f253fd-152a-423a-aecb-5bd55efbf298
7581d7a7-b50b-4986-b5e3-feefd5f133bd
81bec607-74a2-4112-839a-09487ad802a9
pierzak

@GazelkaFarelka moja koleżanka piecze z tego przepisu i wychodzi wporzo. Sam nie próbowałem

68dcc9d2-fa82-4b85-812d-efe59e09a705
3eac0dc0-af64-462d-8841-e5481c894be2
GazelkaFarelka

@pierzak dziękuję, wypróbuję.

GazelkaFarelka

@zypulka A co w nim jest nie tak? Ładny przekrój, fajne są takie mniejsze i wieksze dziury, fajnie jak dzięki rozciąganiu i składaniu układają się w takie pasma. Standardowo jak na pierwszy raz cięcie dałaś za płytko Mi też pierwszym razem nie wyszło, bo zrobiłam je zbyt delikatnie. Dodatkowo pryskam wodą po 3 minutach wsadzenia do piekarnika, kolejny raz po kolejnych 3 -4 minutach, to jest moment kiedy można pomóc temu rozcięciu się rozejść zwilżając skórkę. Potem już bywa za późno.

GazelkaFarelka

@pierzak Poszłam na łatwiznę i dostałam dojrzały już zakwas Wygląda na dużo lepszy niż ten, który kiedyś próbowałam hodować od zera, pachnie przyjemnie trochę jakby piwem (podpiwkiem?).

zypulka

@GazelkaFarelka cięcie za płytko to fakt, @pierzak wrzucil fajne obrazki to też zaadoptuje w przyszłości. Nie lubię takich nieregularnych wolę owne i równomiernie rozłożone babelki ( ͡° ʖ̯ ͡°) a tak w ogóle to ten Zypylka, nie pytaj o etymologie ale to z listu Iriny Wsiewolodiwny do Genezypa Kapena...

GazelkaFarelka

@zypulka Przescrollowałam do góry twoje wypowiedzi ale nie było ani jednego słowa które wskazywało by na płeć, więc pozostało mi zaryzykować i zgadnąć Ja na odwrót, nie wiem czy można powiedzieć że dziury w chlebie mają jakiś smak , ale mi bardziej smakują takie nieregularne dziury

GazelkaFarelka

@pierzak czy to normalne że ręce tak walą zakwasem po robieniu chleba na zakwasie?

Zaloguj się aby komentować