Wczoraj trochę zalalem mordkę bo przyszedł sąsiad i nie było czasu pochwalić się efektem wędzenia. Wędzidłem blisko 9 godzin na drewnie jabłoniowym.

#gotujzhejto #wedzenie #ciekawostki #jedzenie #gotowanie
363542a8-a88d-4921-b57c-9d3a1b9a1c83
4d156e78-1527-4593-8fc6-784df7e80eb1
1b158893-45f1-4db2-9f40-6c3c40d05a0d
PlatynowyBazant20

@starebabyjebacpradem jak to zrobiłeś że czuję zapach przez ekran

cebulaZrosolu

@starebabyjebacpradem sąsiada dym z wędzarni zwabił, wiedział, że będzie co pod tie kiełbaskię ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

starebabyjebacpradem

@cebulaZrosolu deal był dobry bo była kiełba i ogór ode mnie a on miał samogon ze śliwek

cebulaZrosolu

@starebabyjebacpradem piękna sprawa, tak wygląda szczęście ❤️

GazelkaFarelka

@starebabyjebacpradem i tak się powoli żyje na tej wsi

peposlav

@starebabyjebacpradem o panie! to ty na mnie spojrzałeś...

Pirazy

@starebabyjebacpradem a co to za szare wnetrze w przekroju?

starebabyjebacpradem

@Pirazy tzw koreczek który świadczy o dobrym uwędzeniu

em-te

@Pirazy mięso nie było prawidłowo peklowane, brak azotanów i hemoglobina rozłożyła się do takie szarozielonej postaci. Kiełbasa o minimalnym czasie do spożycia. Błąd.

Pirazy

@em-te @starebabyjebacpradem popieram uzytkownika em-te, szare mieso nigdy nie oznacza nic dobrego, zastanawia mnie tylko sposob peklowania, ktory uzyles, ze tak wyszlo.


Ja mieso na kielbasy pekluje juz po zmieleniu, godzina w misce na stole w kuchni z peklosola w zupelnosci wystarczy i nigdy nie mialem takiego przypadku

JarosG

@em-te to oznacza tylko tyle, że nie było soli peklowej przy peklowaniu. Często też tak robiłem, choć teraz raczej dodaję około 1/3 soli peklującej uznając to za optimum. Tak długo wędzona kiełbasa przechowywana w odpowiednich warunkach nie ma szans na zepsucie się. Uschnie na kamień wisząc w spiżarni a nadal będzie do zjedzenia o ile ma się hebel w domu

em-te

@JarosG nie masz się czym chwalić, bo to zawsze błąd w sztuce. Nawet prosciutto crudo, czyli dojrzewająca wędlina, produkowana bardzo prymitywna metodą, peklowana jest kilka miesięcy.

"tak długo" - A jak długo, a w jakiej temperaturze, na zimno? Sądzisz, że zrobiono ją z zachowaniem zasad pełnej higieny? Bardzo trudno jest zachować czystość w warunkach gospodarskich. Peklowanie ma zapewnić dłuższy termin spożycia i poprawia smak. Tyle.

Pirazy

@JarosG nieuzywanie peklosoli przy wyrobie wedlin domowych to proszenie sie o klopoty. Brak znajomosci procesow chemicznych zachodzacych w miesie oraz przechowywanie go w watpliwych/niekontrolowanych warunkach na zasadzie "bo dziadek tak robil i bylo dobrze" (spotkalem sie z takimi tutaj) to uklon w strone chlopskiego rozumu i calkowite zaprzeczenie dobrych praktyk wedliniarskich. Osobiscie niestety odmowilbym spozycia wyrobu opa. Pomimo, ze sam wedze i zawsze zachecam do tego innych, to podstawa jest robienie tego zgodnie ze sztuka. Szkoda tylko, ze widze w tym wpisie mnostwo nieswiadomych potencjalnych konsumentow

starebabyjebacpradem

@em-te @Pirazy uprzedzając wasze wątpliwości to po wystygnięciu poszła kiełbasa do zamrażarki

Pirazy

@starebabyjebacpradem to dobrze. Nie zrozum nas zle, bo ani mi ani zapewne em-te nie chodzi o januszowe pokrecenie nosem, po prostu zachecam do wykonywania swoich wyrobow z uzyciem peklosoli (nie mieszanie jej z sola, tylko sama peklosol). Wyjatkiem moze byc kielbasa biala surowa, przeznaczona do gotowania, ale wtedy robi sie to swiadomie i pamieta o krotkim terminie przydatnosci oraz kielbasy przeznaczone np na ognisko lub grilla w terminie do 2-3 dni.


Btw - pilnujesz temperatury podczas wedzenia i parzenia/podpiekania? To rowniez niezwykle istotne


Podrzucam swoje foto a co, tez sie pochwale

8bb42a4e-acb7-4c26-99e7-932b00ded6f2
JarosG

@em-te @Pirazy Ale wiecie, że peklosól też zdrowa nie jest? A w wyrobach później smażonych czy pieczonych (kiełbasa z grila czy ogniska, boczek smażony itp) wydziela toksyczny związek? To nie jest tak, że jedno jest 100% zdrowe i super a drugie nie. Wszystko to złoty środek.

Pirazy

@JarosG przeczytaj co napisalem o wyrobach na ognisko/grilla.


W Polsce najwięcej azotanów i azotynów do diety wnoszą warzywa (azotany - 87%, azotyny - 43%), z których takie jak szpinak, pietruszka, sałata, kapusta i marchew mają wybitne zdolności kumulowania azotanów i azotynów. W czasie przechowywania warzyw może dochodzić do przemiany azotanów w azotyny. Mięso i przetwory mięsne wnoszą przeciętnie ok. 5% azotanów i 28% azotynów. Związki te obecne są także w wodzie, przetworach mleczarskich i roślinnych, w piwie i innych produktach żywnościowych.


Podczas smazenia lub innej obrobki w temperaturze powyzej 130 stopni celsjusza powstaje n-nitrozamina, szkodliwy zwiazek. Ale:


Zawartość nitrozoamin w mięsie i produktach mięsnych znajduje się na ogół blisko zakresu wykrywalności i ze zdrowotnego punktu widzenia ma niewielkie znaczenie. Mięso i przetwory mięsne można zatem sklasyfikować jako żywność ubogą w tego typu związki.


Stezenia azotynu w domowym wyrobie wedlin nie da sie przekroczyc, poniewaz wyrob bylby niemozliwy do zjedzenia z powodu niesamowitego przesolenia.


Daleko wyzszym ryzykiem jest niestosowanie peklosoli, poniewaz skonczyc sie moze (i konczy sie) zatruciami, w tym rowniez smiertelnymi

em-te

@Pirazy nie przekonasz

Pirazy

@em-te byc moze nie, ale jesli chociaz jedna osoba czytajaca moje wypociny opusci ten watek z poszerzona wiedza to uznam, ze warto bylo sie produkowac

em-te

@HolQ Wołałem tu kogoś do twojego wpisu. W końcu o wędzeniu mowa.

HolQ

@em-te właśnie tamten wpis był impulsem do napisania tego co dzisiaj wrzucilem xD . Bo po raz kolejny ktoś powielał bzdury że liquid smoke to gowno i jest o wiele bardziej trujące od tradycyjnego xD

Artic

Wędzenie jest rakotwórcze

PerszingKing

@Artic rakotwórczy to jest Twój komentarz

conradowl

@Artic życie jest rakotwórcze

starebabyjebacpradem

@Artic rakotwórcze to są sklepowe wędliny które śliskie się robią po dwóch, trzech dniach w lodówce. I które są nasączone roztworami różnymi by miały wagę. Nie ważne czy tania wędlina czy ta droga

HolQ

@starebabyjebacpradem ale on ma rację- wędzenie jest rakotwórcze xP co nie znaczy że wędliny w sklepie są zdrowe szczególnie w Polsce (wysoka zawartość azotanów)


Te różne roztwory to wypełniacze jak skrobie modyfikowane i maltodekstryna


I wierz mi lub nie ale jest zajebiscie duża różnica między tania a droga wędlina

growl

No i tak trzeba żyć, w zgodzie z sąsiadem itd

Zaloguj się aby komentować