Wczoraj przez przypadek kupilem piecyk do pizzy. Potrzebuje jakis kozacki przepis na ciasto, ale zeby pizza wyszla z takimi super bablami.
Ktos cos?
#gotujzhejto #jedzenie #pizza
825aa854-ab3e-47ec-9052-d99b477b8e31
ZmiksowanaFretka

@Mielonkazdzika kazdy pizzaiolo ma swoj przepis, dlugo dopracowywany pod swoj piec, nie bedziemy ci zabierac zabawy

Mielonkazdzika

@ZmiksowanaFretka chcesz powiedziec ze pierwszy placek na bank wyjdzie mi co najwyzej sredni?

ZmiksowanaFretka

@Mielonkazdzika ja tam sie zachwycam kazdym, to wspaniala podroz

Stashqo

@Mielonkazdzika średni? Absolutnie nie! Pierwszy najprawdopodobniej wywalisz do śmietnika a jak będziesz miał szczęście to śmietnik się nie wyprowadzi z domu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mielonkazdzika

Plan jest taki zeby zrobic ciasto samemu, i porownac z takim sklepowym jak ze zdjecia.

b3b46466-9645-4a5a-9ba8-407eb5ed45fe
wiacus

@Mielonkazdzika na boga, skasuj to. Nie ma czegoś takiego jak przepis na pizzę. Proporcje i proces przygotowania ciasta będą różne w zależności od temperatury otoczenia, zastosowanej mąki, możliwości pieca, no i oczywiście tego co chcemy uzyskać. Polecam Klub Miłośników Pizzy na facebooku - w plikach znajdziesz pdf dla początkujących z takim minimalnym kompedium wiedzy jak się za to zabrać.

wiacus

@GordonLameman na pierwszy rzut oka ten przepis wygląda źle. Sugerowane proporcje to hydracja 70%. Mało która mąka to łyknie i na pewno początkujący pizzaiolo nie poradzi sobie z wyrobieniem takiego ciasta.

GordonLameman

@wiacus

to jest do piekarnika, więc ta hydracja jest ok.


ja to sugerowałem bardziej do tego jaką robić ciasto bo proporcje e to i tak z kalkulatora

monke

@GordonLameman pierwszy, konkretny komentarz pod postem. Gratuluję. Reszta jak na elektrodzie

PlatynowyBazant20

@Mielonkazdzika foodemperor - pizza na którą nie musisz k.. czekać

Stashqo

@Mielonkazdzika fermentacja, prefermentacja, hydratacja, poolish, bigga, mąki, gluteny, techniki formowania placka a potem jeszcze zderzenie teorii z praktyką i piecem. To niezły rabbit hole, z którego nie wyjdziesz przez tygodnie, powodzonka ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Zaczynałbym od kanału Vito Iacopelli.


Jaki piec zakupiłeś?

Mielonkazdzika

@Stashqo tani uzywany g3 Ferrari

Dzielny

@Mielonkazdzika napoletane będzie Ci ciężko uzyskać bo jednak troszkę za słaby piecyk - można modowac ale czy jest sens?

ZmiksowanaFretka

@Mielonkazdzika to zabawka a nie piec do pizzy... zrobiłeś wszystkich w konia

Parigot

@ZmiksowanaFretka Zamykam temat.

Mielonkazdzika

@ZmiksowanaFretka nie dobry kupilem?

rakokuc

@Mielonkazdzika pizzę upieczesz, ale super zajebistej napletany raczej nie. Ten piecyk po prostu nie osiąga wystarczająco wysokich temperatur, o ile nie będziesz się bawił w jakieś chałupnicze modyfikacje, które różnie mogą się skończyć.


Domowa pizza to okrutna kochanka, droga i niewdzięczna.

Mielonkazdzika

@rakokuc sam nie wiem czy bym chcial "napletane"

A tak na serio to chce sie troche pobawic i sprzedac ten gadzet, jak zalapie bakcyla to moze kupie cos lepszego.

rakokuc

sam nie wiem czy bym chcial "napletane"

@Mielonkazdzika szanuję ludzi, którzy uważnie czytają komentarze innych. Wtedy moje ukryte (super śmieszne i dojrzałe) żarciki się nie marnują ( ͡~ ͜ʖ ͡°)


A tak na serio to chce sie troche pobawic i sprzedac ten gadzet, jak zalapie bakcyla to moze kupie cos lepszego

W takim wypadku będzie pan zadowolony, to jest bardzo dobre podejście.

Dzielny

Skorzystaj z kalkulatora pizzy - https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/

Na początek wybierz clasicce (bapoletana z wypieczony mi brzegami jest trudniejsza na poczatek) i zostaw hydratację taka jaka jest w kalkulatorze. Ja daję też trochę mniej soli. Czas ustaw pod siebie (sądzę że minimum to 48h). Ja po wyjęciu z lodówki zostawiam ciasto na jakieś 6h.

Poszukaj jakieś dobrej mąki - ja kupiłem mąkę do pizzy z młynów jelonki jak mieli dobra promocje.

Do rozciągania jako podsypka semolina - będziesz podrzucał placki jak pizzerman

Jako sos stosuje gęsty przecier pomidorowy z dodatkiem soli, pieprzu i oregano.

Ser mozzarella ale wiórki - z kulki zawsze wytrącają mi się woda na pizzy.

wiacus

@Dzielny 100% racji, ale dodam kilka rzeczy do Twojego komentarza. Mąkę polecam kupić na allegro - na start Polselli classica lub Caputo Pizzeria. To bardzo łatwe i powtarzalne mąki. Najlepiej kupić przynajmniej 5kg i na początek nie mieszać różnymi mąkami, tylko opanować proces na jednej. Dla takiej mąki nawet 8h wyrastania bez lodówki da zadowalające efekty, a 20h (w tym 12h w lodówce) będzie już bardzo spoko. Warto jednak pamiętać że wyrastanie nie powinno się odbywać w wyższej temperaturze niz 25 stopni, bo to powoduje płyniecie siatki glutenowej i całe wyrastanie traci sens - ciasto będzie się rwało, ciężko będzie uformować placek. Przy obecnych temperaturach otoczenia to nie jest takie łatwe. Na sos idealnie nadaje się Mutti Polpa - właściwie wystarczy posolić. Mozzarella może być w kulkach ale trzeba odsączyć na sitku przez kilka godzin już po pokrojeniu lub porwaniu.

Mielonkazdzika

@wiacus to dobrze ze umnie jest 16 stopni w tym momecie

Dzielny

@wiacus ja preferuję dłuższy czas wyrastania bo wtedy ciasto jest naprawdę dobre oraz staje się dużo lżej strawne - więc nie ma uczucia "ciężkiego żołądka"

wiacus

@Mielonkazdzika a to już z kolei dość mało, trudna sprawa. 😂

wiacus

@Dzielny tak jest, ale nie zawsze jest czas na tak skomplikowaną logistykę i planowanie pizzy 3 dni wcześniej, a niezbyt silna mąka wstanie i w krótszym czasie wyrastania i zrobi dobre efekty. Kiedyś też tak robiłem, ale życie nieco komplikuje się po urodzinach bąbelka. 😅

Mielonkazdzika

@wiacus dlatego bable tylko na pizzy

Mielonkazdzika

Jak narazie  to tylko taka pizze sobie zrobilem. Taka mega prosta. Czas od wsypania maki do miski do wyjecia placka z piekarnika 25 minut.

Czy to najlepsza pizza ktora jadlem?

Zdecydowanie nie, ale mimo to wychodzi dobra, a napewno jadlem gorsze osiedlowki.

Jesli z prawidlowego przepisu i tego piecyka wyjdzie cos lepszego to bedzie super.

b9bdc8a3-fa04-4b16-89ad-ac2ad00592f5
pol-scot

@Mielonkazdzika ech te przypadki...

Mielonkazdzika

Hej

@exprenpn 

Jestes tu jeszcze, pamietam ze kiedys zrobiles fajna pizze, moze podzielisz sie przepisem

exprenpn

@Mielonkazdzika holy moly, jakie wywołanie :)

Ludzie mają rację z tym, że nie ma jednego złotego przepisu na pizzę bo jest tutaj wiele czynników.


Gdybym miał dać prostą odpowiedź, przychodzą mi na myśl dwa słowa: Vito Lacopelli.

Serio, odpal yt i zacznij oglądać jego kanał. Jest tam masa kontentu, np. https://youtu.be/nsxBbfLSGQU. Jeśli nie ogarniasz angielskiego, nie przejmuj się bo w ciągu 30 minut będzie ogarniać już o co chodzi w jego angielskim.

Najważniejsze w pizzy nie jest ciasto a sposób jego wyrabiania, Vito mówi aby wyrabiać ciasto 15 minut. Bez robota planetarnego lub Lidlomixa ciężko będzie zrobić dobre ciasto. Chyba, że masz silne ręce.

I teraz najważniejsze

Spójrz na jego filmy w jaki sposób formuje kulki ciasto i używa oliwy. Dla mnie to był game changer.

exprenpn

@Mielonkazdzika


Wrzuciłem swoje notatki na chatgpt i wyszedł taki przepis.

Nie jest idealnie ale chyba od tego można zacząć


Przepis na szybkie i lekkie ciasto do pizzy

Na podstawie przepisów z kanału Vito Iacopelli

Składniki na 2 pizze o średnicy około 28 cm. Czas do podania pizzy: około 2 godziny

Składniki:


  • 250 g mąki

  • 135 ml wody (może być lekko gazowana)

  • 10 g świeżych drożdży (prosto z zamrażarki)

  • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru

  • Duża szczypta cukru

  • Mała szczypta soli

  • 15-20 ml oliwy z oliwek

  • Bazylia/oregano (opcjonalnie do smaku)

  • 2 łyżki mąki (do podsypania)


Potrzebne rzeczy:


  • Robot planetarny/Lidlomix lub silne ręce do wyrabiania ciasta

Przygotowanie zaczynu:


  1. Umieść 10 g świeżych drożdży w dużej szklance.

  2. Dolej 30 ml wody (lekko gazowanej, jeśli używasz).

  3. Dodaj dużą szczyptę cukru i 1/2 łyżeczki miodu lub cukru. Mieszaj łyżeczką, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.

  4. Przykryj szklankę lekko i odstaw na 30 minut. Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość około trzykrotnie.


Przygotowanie ciasta:


  1. Upewnij się, że wszystkie składniki (z wyjątkiem drożdży) są w temperaturze pokojowej. Zbyt zimna woda może spowolnić aktywność drożdży, a zbyt ciepła może je zabić.

  2. Przełóż zaczyn do dużej miski, w której będziesz mieszać ciasto.

  3. Dodaj 50 ml wody i mieszaj, aż składniki się połączą.

  4. Dodaj 125 g mąki i małą szczyptę soli, mieszaj do połączenia składników.

  5. Wlej pozostałe 85 ml wody oraz dodaj resztę mąki (125 g). Dodaj także 15-20 ml oliwy z oliwek. Mieszaj przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. W przypadku korzystania z Lidlomixa, ustaw urządzenie na 4 poziom i mieszaj około 5 minut.

  6. Przełóż wyrobione ciasto na silikonową matę lub stolnicę, a następnie podziel je na dwie równe części.

  7. Uformuj kulki, postępując według instrukcji z filmów Vito Iacopelli.

  8. Umieść kulki w pojemniku, zostawiając około 6 cm dystansu pomiędzy kulkami oraz pomiędzy kulkami a bokiem pojemnika.

  9. Odstaw ciasto na 45-60 minut, aby wyrosło.

  10. Po wyrośnięciu ciasta, uformuj placki, tak jak pokazuje to Vito na swoich filmach.


Edit:

Do formowania placków na macie ja używa po prostu bułki tartej zamiast mąki.

rakokuc

Bez robota planetarnego lub Lidlomixa ciężko będzie zrobić dobre ciasto.

@exprenpn robotem planetarnym albo thermo/lidlomixem nie wyrobisz dobrego ciasta, bo one bardziej mieszają składniki niż wyrabiają. Jak chcesz wyrobić od początku do końca w maszynie, to tylko mikserem spiralnym, dedykowanym właśnie do ciasta na pizzę.


Oczywiście mało kto wyda 5 koła na mikser do ciasta na pizzę, więc takim złotym środkiem jest wstępne wyrobienie w robocie/mixie (żeby składniki połączyły się w jednolitą masę), a potem wyrabianie kilka minut ręcznie i składanie ciasta 2-3 razy w odstępach co 30 minut.

exprenpn

w zaczynie było parę błędów ( ͡o ͜ʖ ͡o)


Przygotowanie zaczynu:

Powinno być


  1. Umieść 10 g świeżych drożdży w dużej szklance.

  2. Dolej 50 ml wody (lekko gazowanej, jeśli używasz). Wymieszaj.

  3. Dodaj dwie łyżki mąki, 1/2 łyżeczki miodu lub cukru. Mieszaj łyżeczką, aż składniki się połączą.

  4. Przykryj szklankę lekko i odstaw na 30 minut. Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość około trzykrotnie.

Mielonkazdzika

@exprenpn dzieki niemoge sie doczekac twgo piecyka mam kilka przepisow ktore bede probowal.

mannoroth

@Mielonkazdzika Znam to... Kiedyś przez przypadek kupiłem tak wkrętarkę. A potem wyrzynarkę. A potem spadła mi z półki do wózka piła tarczowa co była w promocji i ani się obejrzałem, a tu mi sama do domu przyszła wiertarka udarowa (pewnie dlatego, że za nią zapłaciłem, ale nie wiem). Z torbami mnie ten los puści...

Zaloguj się aby komentować