#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto #gotowanie #prostyobiad
@Zielonypomidor Zjadłbym
@Zielonypomidor smacznego!
@moll A dziękuje, udały się. Przypomniałem sobie jak się jesienią wkurzałem jak pomidory robiłem. Zdążyłem nawet kupić trzecią książkę przed podaniem. Ty muszę napisać, że wyszukiwanie produktów na allegro schodzi na psy. Gdy wpisywałem pełną nazwę książki to wyskakiwało po 130-150 i przez przypadek znalazłem w normalnej cenie.
@Zielonypomidor co to za książka?
@moll Sztuka fermentacji
@Zielonypomidor to o kiszonkach, czy jakiś szerszy zakres?
@moll O kiszonkach i bez przepisów tylko bardziej opis procesu i zarys historyczny. @Mirkosoft polecał
@Zielonypomidor ej kurde kiedyś kolega ze stalowej woli zwrócił mi uwagę, że u nas się je gołąbki z ziemniakami, zawsze było to dla mnie normalne, później poznałem moja żonę i u niej też o tym nie słyszeli, żeby tak jeść
Czy to dziwne i u Was też się nie je gołąbków z ziemniakami?
@Atarax Z ziemniakami pierwsze słyszę, bo o gołąbkach z kasza tak, w sumie kasze były wcześniej niż ryż u nas, wiec może gdzieś jedzą tak tradycyjnie. A jaki sos do ziemniaczanych gołąbków?
@Zielonypomidor nie, nie chodzi o ziemniaczane gołąbki
@Atarax To z chlebkiem nie można? Tak na serio to nie. Gołąbek to kompletne danie i je się najwyżej 3 szt czy 4 jak komu mało. Wygooglowałem i są oczywiście gołąbki ziemniaczane. Kresowe
@Zielonypomidor nie wiem, u mnie nawet jak dają w jakiejś knajpie to z ziemniakami
@Zielonypomidor swoją drogą, jeśli chodzi o gołąbki ziemniaczane, to polecam spróbować. Świetne są
@szamaan Tylko tak pobieżnie przeglądałem to są tarte ziemniaki na wiórki z boczkiem?
@Atarax gołąbki z ziemniakami często je sie na północy polski, na południu natomiast je się bez :).
@Narilan ja mieszkam w tak zwanej Polsce B, może po prostu nie stać nas na farsz i dojadamy ziemniakami
@Zielonypomidor tak. Na wiórki, albo jak na placki ziemniaczane. Mogą być z boczkiem, mogą też i z samą cebulą. Moja rodzina pochodzi spod Przemyśla i tam, u babci, takie gołąbki jadłem często. Z drugiej strony, wiele osób z innych stron Polski nigdy o takich nie słyszało.
@szamaan O fajnie, że odezwał się ktoś dla kogo to tradycyjna kuchnia. A jaki sos do tego?
@Zielonypomidor ja preferuję bez, badź z roztopionym masłem, ale grzybowy/pieczarkowy będzie jak znalazł
@szamaan Hmm masło zawsze super ale pomijając preferencje to jak "classic" by wyglądał
@Zielonypomidor niestety, nie mam wiedzy o tym, jaki jest "kanoniczny" przepis ¯\_(ツ)_/¯ U mnie w rodzinie było właśnie tak - masełko, grzybowy/pieczarkowy albo nawet bez niczego i też były super
@szamaan Gołąbek bez niczego?
@Zielonypomidor Pewnie
Zaloguj się aby komentować