#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
@UncleFester Piękne
@UncleFester - na 6 fotce
@koszotorobur Edytka
@UncleFester - a to nie jest tak, że można dodać maksymalnie 5 zdjęć do wpisu na Hejto?
@koszotorobur niestety
@UncleFester takie stalaktyty bym brał
To na ostatniej wygląda jak penisy
@UncleFester co prawda nie widzę ale wierzę na słowo.
Niejmniej tymi wędzonymi udkami to mi zaimponowałeś.
Czasami w sklepach można kupić wędzoną pierś, udek dawno nie widziałem ale to zazwyczaj smakuje jak pomyje!
@Astro
Udka najpierw dwa dni bejcowały się w zalewie rozmarynowo/tymiankowo/czosnkowej.
Później były szybko zblanszowane (20min/80*C) w tej samej zalewie.
Później osuszone i uwędzone.
Zapewniam, że nie smakują jak pomyje.
NB zaskoczyła mnie ilość białka rozpuszczonego w zalewie, które wypadło z roztworu przy gotowaniu, jako szumowiny.
@UncleFester uu panie. Nie mówię że dwa ale na jedno wbijam :)
@UncleFester - kiedyś mnie uczyli, że takie szumowiny się zbiera i, aby się białko nie zmarnowało, dodaje później do sosów
@koszotorobur
Zasadniczo miałoby to sens, ale raczej przy zbiorowym żywieniu, zawsze to jakiś odzysk i to dobrego, lekkiego białka.
Taki sam manewr stosuje się przy produkcji mozzarelli i innych serów podpuszczkowych.
Po odebraniu głównej frakcji masy serowej, ogrzewa się serwatkę do wrzenia i wypada przepyszna ricotta.
W domowych warunkach poszło w kanał. Zwłaszcza, że było mocno aromatyzowane przyprawami.
@UncleFester
Jakieś dziwne te nietoperze xD
Jadłbym 😋
Zaloguj się aby komentować