Ufffffffff zrobione. Wyszły zacnie, nawet eksperymentalne kurze udka (na 5 fotce).

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
ab5f6bdf-fe23-410b-bdb0-cfca99955ee4
46e5fd8c-6271-4a9c-b769-9d9c1fe2d9d7
dc143f39-46b2-437c-ab66-f288adacf07b
ec2b7251-3005-4000-945d-f510eb426ff8
5450c0b4-2ce3-4ea9-b498-264cb518b3d7
koszotorobur

@UncleFester - na 6 fotce

koszotorobur

@UncleFester - a to nie jest tak, że można dodać maksymalnie 5 zdjęć do wpisu na Hejto?

Banan11

@UncleFester takie stalaktyty bym brał

pawlox

To na ostatniej wygląda jak penisy

Astro

@UncleFester co prawda nie widzę ale wierzę na słowo.

Niejmniej tymi wędzonymi udkami to mi zaimponowałeś.

Czasami w sklepach można kupić wędzoną pierś, udek dawno nie widziałem ale to zazwyczaj smakuje jak pomyje!

UncleFester

@Astro

Udka najpierw dwa dni bejcowały się w zalewie rozmarynowo/tymiankowo/czosnkowej.

Później były szybko zblanszowane (20min/80*C) w tej samej zalewie.

Później osuszone i uwędzone.

Zapewniam, że nie smakują jak pomyje.


NB zaskoczyła mnie ilość białka rozpuszczonego w zalewie, które wypadło z roztworu przy gotowaniu, jako szumowiny.

6d941dad-91e6-4c50-8c64-0e333bbf316a
Astro

@UncleFester uu panie. Nie mówię że dwa ale na jedno wbijam :)

koszotorobur

@UncleFester - kiedyś mnie uczyli, że takie szumowiny się zbiera i, aby się białko nie zmarnowało, dodaje później do sosów

UncleFester

@koszotorobur

Zasadniczo miałoby to sens, ale raczej przy zbiorowym żywieniu, zawsze to jakiś odzysk i to dobrego, lekkiego białka.

Taki sam manewr stosuje się przy produkcji mozzarelli i innych serów podpuszczkowych.

Po odebraniu głównej frakcji masy serowej, ogrzewa się serwatkę do wrzenia i wypada przepyszna ricotta.


W domowych warunkach poszło w kanał. Zwłaszcza, że było mocno aromatyzowane przyprawami.

kejdzu

@UncleFester

Jakieś dziwne te nietoperze xD

Jadłbym 😋

Zaloguj się aby komentować