U mnie jesien pachnie kimchi.
Robie takie mega proste ktore mi najbardziej smakuje. A przepis mam bezposrednio z Korei.
Kapusta pekinska, marchew, czosnek, sol, sos rybny, koreanska sproszkowana papryka.
Bez kleiku ryzowego.
#nietylkomielonka #gotujzhejto #jedzenie
c8d7d8b1-903f-4b4f-b4d5-de34bf63f82b
ada-szubak

Też mnie kusi, żeby zrobić, ale teochę się boję mocnego zapachu w domu. Czy papryka jakaś specjalna musi być?

Mielonkazdzika

@ada-szubak podobno ma byc papryka "Gochugaru" i ja ja zawsze dodaje, nigdy nie probowalem innej moze taka normalna tez sie nada. Moze ktos inny sie wypowie w tym temacie.

Co do smrodu, to potwierdzam wali strasznie mocno.

ada-szubak

@Mielonkazdzika Dzięki. Muszę poszukać przypisu i spróbować.

Mielonkazdzika

@ada-szubak zapomnialem napisac ze daje jeszcze imbir.

Ja robie juz wszystko na oko.

Pokrojona kapuste mocze w solance przez 24 h, potem wylewam wode, dodaje reszte skladnikow. Mieszam i wkladam do sloja ktorego lekko przykrywam wieczkiem, tak zeby byl dostep powietrza. Codziennie troche pougniatam, i po 2 tygodniach jest gotowe.

Zaloguj się aby komentować