Za gówniarza nazywaliśmy go "smolarz", bo brudził na czarno.
Skoro sezon na grzyby, to przedstawiam Wam tego grzyba.
Czernidłak - niezwykły grzyb, który leczy cukrzycę i nadciśnienie.
Czernidłak (zwany też potocznie bedłką kołpakiem, sową, czernidlakiem, psią betką) to pospolicie występujący u nas grzyb z rodziny pieczarkowatych. Można go spotkać głównie jesienią, od września do listopada, na miejskich trawnikach, polanach, w sadach i parkach. Zwykle rośnie w dużych zbiorowiskach liczących nawet po kilkadziesiąt osobników.
Wśród czernidłaków występujących w Polsce możemy wyróżnić 3, które są do siebie bardzo podobne, ale - co ciekawe - należą do różnych rodzin:
-
czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus)
-
czernidłak pospolity (Coprinopsis atramentaria)
-
czernidłak błyszczący (Coprinellus micaceus)
Najbardziej godny polecenia jest pierwszy z nich - czernidłak kołpakowaty, który jest bardzo pożądanym grzybem ze względu na swój niezwykły smak (nieco słodki, przypominający niektórym cielęcinę), niecodzienne właściwości lecznicze, ale też wyjątkową nietrwałość. Czernidłak nadaje się bowiem do spożycia bardzo krótko - zrywać można jedynie młode osobniki (poznamy je po tym, że są białe i jeszcze zwinięte), potem - w miarę jak grzyb dojrzewa - jego kapelusz gwałtownie się zwija i zamienia w czarną maź, która jest w rzeczywistości masą zarodnikową. Co ciekawe, dawniej z mazi tej wytwarzano atrament.
Cały proces dojrzewania grzyba trwa czasem tylko... jeden dzień, a jego rozkład zaledwie kilka godzin! Nic zatem dziwnego, że czernidłak jest perełką wśród grzybów pożądaną przez prawdziwych smakoszy.
Czernidłak kołpakowaty - składniki odżywcze
-
białko
-
witamina B2
-
witamina B1
-
niacyna
-
witamina C
-
miedź
-
cynk
-
wapń
-
potas
-
magnez
Czernidłak kołpakowaty to chyba jedyny grzyb, który może być stosowany jako naturalne lekarstwo na schorzenia przewlekłe:
-
jest polecany cukrzykom, gdyż redukuje poziom cukru we krwi, a także objawy cukrzycy, takie jak:
-
bezsenność
-
bóle głowy
-
bóle kończyn
-
suchość w jamie ustnej
-
obniża ciśnienie krwi
-
ma udowodnione działanie przeciw nowotworowe
-
pomocny w leczeniu hemoroidów
Aby naturalna terapia czernidłakiem przyniosła skutek, należy go stosować regularnie - w postaci suszu albo świeżych bądź mrożonych grzybów.
Dawka zależy od dolegliwości:
-
w przypadku cukrzycy należy przyjmować 100-200 g świeżych lub mrożonych grzybów dziennie albo 10-20 g suszu
-
w przypadku nadciśnienia dawka powinna wynosić 150 g dziennie w przypadku grzybów świeżych lub 15 g - w przypadku suszonych
Smakosze donoszą, że czernidłaki można gotować, dusić, smażyć na maśle albo marynować panierowane tak jak kanie. W każdej postaci są pyszne! Oto przykładowy przepis:
Zebrane grzyby opłucz delikatnie pod wodą i odsącz w ręcznik papierowy. Następnie przekrój wzdłuż, posól i popieprz do smaku, panieruj w jajku i mące (może być pszenna lub kukurydziana) i obsmaż z obu stron na maśle lub oleju kokosowym.
A tera, wredna rodzina
Czernidłak pospolity jest bardzo podobny z wyglądu do kołpakowatego, ale ma lekko szary kapelusz i niewyraźne prążki, nie ma za to łatek. Rośnie w podobnych miejscach co kołpakowaty i podobnie jak on jest jadalny, ale pod pewnymi warunkami - nie można go łączyć z alkoholem. Wtedy może się okazać śmiertelnie niebezpieczny, a wszystko przez zawartość kopryny, której czernidłak kołpakowaty jest pozbawiony.
Kopryna jest związkiem, który blokuje metabolizm alkoholu etylowego, czyli jego rozkład. Może to skutkować poważnym zatruciem alkoholowym (zwanym też zatruciem koprynowym), które objawia się:
-
zaczerwienieniem twarzy,
-
uderzeniami gorąca,
-
wymiotami,
-
bólem głowy,
-
halucynacjami
Co ciekawe, alkoholu nie można pić zarówno 3 dni przed zjedzeniem czernidłaka pospolitego, jak i 3 dni po, gdyż jego działanie naukowcy oceniają nawet na 72 godziny.
Czernidłak błyszczący wyróżnia się żółtobrązowawym kapeluszem o dzwonkowatym kształcie, który jest pofałdowany i bruzdowany, za młodu pokryty błyszczącymi ziarenkami pozostałości osłony. Podobnie jak pozostałe czernidłaki rozpływa się krótko po wyrośnięciu.
Czernidłak błyszczący jest jadalny, ale również zawiera koprynę, dlatego nie należy łączyć go z alkoholem.
źródło: https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/czernidlak-niezwykly-grzyb-ktory-leczy-cukrzyce-i-nadcisnienie-aa-XjQu-62Fk-ZzvA.html
#ciekawostki #grzyby #zdrowie #kulinaria
*udowodnione działanie nowotworowe czy przeciwnowotworowe?
@Jarosuaf kurde, miałem poprawić... czekaj... już
Co ciekawe, alkoholu nie można pić zarówno 3 dni przed zjedzeniem czernidłaka pospolitego, jak i 3 dni po, gdyż jego działanie naukowcy oceniają nawet na 72 godziny.
@razALgul to albo działa wstecz albo uwaga dotyczy alkoholików tak ostrych że ich trzyma 3 dni, aż do zjedzenia grzyba.
@wonsz parafrazując mema, czy tam inny żart:
"Paaaanie, żebym ja miał dwa promile, to bym musiał z trzy dni nie pić"
Kurde, u mnie go pełno było. O tym że jadalny to wiedziałem ale że ma takie lecznicze działanie to nie. A bym go ususzył. Teraz już za późno, bo się zamienia w atrament.
@razALgul "pomocny w leczeniu hemoroidów" - a konkretnie jak stosować? Dla kolegi pytam
@Heterodyna napchać zarodników w dupę i leżeć na brzuchu aż wyrosną
@Heterodyna obstawiam, że to w związku z jego możliwościami obniżania ciśnienia krwi oraz napięcia na żyły. Taka ultra naturalna diosmina.
@Heterodyna Odpowiedź na pytanie kolegi zawarta jest w kształcie młodych osobników.
@Sahelantrop kurde ja to jadłem, a to czopki
Mała uwaga: Czernidłak Błyszczący kopryny nie zawiera i mozna pić alkohol. Pisałem o tym temacie rok temu w Sylwestra :P
Zaloguj się aby komentować